Startlaphoz Csatlakozz!

A mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka

Anyagi támogatást kapnak a hadiözvegyek és hadiárvák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 11:15

Anyagi támogatást kaphatnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett. Az erről szóló kormánypárti törvénymódosítást 176 igen szavazattal, 1-1 nem és tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés kedden.

    A fideszes Lázár János, Kovács Zoltán, L. Simon László, Vargha Tamás és Tilki Attila, valamint a kereszténydemokrata Rétvári Bence és Vejkey Imre által jegyzett változtatás a hadigondozási ellátásra jogosultak körét módosítja.

    A most megszavazott juttatás független attól, hogy az elhunyt katona melyik egységben és milyen rangban szolgált.

    A támogatás mértéke a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, jelenleg 8850 forint, amit a jogosult élete végéig megkap.

    Lázár János előterjesztői expozéjában korábban elmondta: a becslések szerint 20 ezer emberről van szó, és a törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat. Megjegyezte, pár ezer embert érinthet a javaslat a határon túl.
    Lázár János közölte, hogy a részletekről kormányrendelet rendelkezik majd, de az a céljuk, hogy a támogatás minden járási hivatalban igényelhető legyen.

    A módosítás indoklása szerint a magyar Országgyűlés e törvénnyel is kifejezi, hogy a nemzet elutasítja azt az 1949-ben meghozott politikai döntést, amely az érintetteket ellátásuktól megfosztotta, nem egy esetben elvéve ezzel a méltó emberi élet lehetőségét az özvegyektől és az árváktól.

    A jogszabállyal - írták az indoklásban - szeretnék kifejezni a határokon átívelő nemzetegyesítés jelentőségét, egyenrangúként kezelve mindazokat, akik magyar állampolgárként, kötelességüket teljesítve áldozták életüket a hazáért. A törvényalkotó e törvénnyel nem kívánja minősíteni a második világháború történéseit, de a leghatározottabban kifejezi együttérzését mindazokkal és támogatását mindazoknak, akiknek ez az elmúlt hét évtized során nem adatott meg - hangsúlyozták az előterjesztők.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Anyagi támogatást kapnak a hadiözvegyek és hadiárvák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector