Startlaphoz Csatlakozz!

Július 1-jén virrasztásra hívják munkatársaikataz Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagjai

Szükségállapot az egészségügyben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 24. szerda, 10:00

A politika érzéketlensége miatt már dühösek az egészségügyi tiltakozásokat szervező Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagjai, de nem adják fel: tegnap szegénykórházat nyitottak a nemzetgazdasági tárca előtti téren, társadalmi vitát kezdenek és július 1-jén virrasztásra hívják munkatársaikat, a betegeket és hozzátartozóikat – olvasható a Népszavában.

  - Aggódásunkat, de egyre inkább a haragunkat fejezzük ki akcióinkkal azokkal szemben, akik érzéketlenül szemlélik, amíg a magyar egészségügyi ellátórendszer teljesen működésképtelenné válik – emlékeztetett Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a szövetségnek a József nádor téren felállított szegénykórháza előtt tartott sajtótájékoztatóján arra, hogy a képviselők tüntetőleg távol maradtak a parlamenti vitanapról és nem javult az ágazat pozíciója a jövő évi költségvetésben.
 
  Sokáig voltunk csendesek, ha kell, sokáig leszünk hangosak – ígéri közösségi oldalán Sándor Mária, az egészségügyben dolgozók változást követelő tiltakozó akciósorozatának elindítója. A Péterfy Sándor utcai Kórház ápolónője tegnap is feketében volt az egyhetes demonstráció elindításán, a Népszavának pedig úgy nyilatkozott, hogy bármeddig kitart, kész újra utcára hívni az embereket, vagy csengővel az állami vezetők házához vonulni vasárnap délután, ha erre lesz szükség. Mint mondta, megdöbbenti, hogy a politika nem akar érdemi változást az egészségügyben, pedig naponta kap ő is és az akciószövetség szervezetei is üzeneteket, hogy ha nem lesz érdemi változás, még többen mennek el az országból.
 
  Adataik szerint naponta három orvos és két szakápoló távozik, a maradók pedig már nem tudják ellátni a folyton szaporodó feladatokat. A fekete pólós ápoló üzeni a politikusoknak, hogy „Magyarország mi vagyunk”: ápolók, orvosok, gazdaságisok, meg betegek és családtagok, akiket képviselve ülhetnek ott a parlamenti padsorokban, kormányhivatalokban. Az akciósorozat nemcsak az ágazatban dolgozók béreiről szól, sokkal inkább arról, hogy a körülmények javítása, a dolgozók megbecsülése és megtartása nélkül nem lehet normális ellátást biztosítani a magyar állampolgároknak és ezt akkor is tudomásul kell venniük, ha nekik VIP ellátás jár, ahol nem lehet érzékelni a baj nagyságát.
 
   Június 20-án volt az utolsó egyeztetés az egészségügyi államtitkársággal – tudtuk meg Kiss Lászlótól, ahol abban maradtak a szakmai szervezetek, köztestületek és szakszervezetek vezetői Zombor Gáborral, hogy akkor folytatják az ágazati tárgyalásokat, ha az eddig megvitatott kérdésekben kidolgozzák a jogszabályi változtatásokat és megvalósul a most is hatályban lévő szabályok betartásának ellenőrzése, mert már ezzel is javulást lehetne elérni. A FESZ elnöke azt gondolja, a demonstrációk nem rontják az államtitkár pozícióit a júliusra tervezett kormányzati tárgyalás előtt, sőt támogatják Zombor Gábort, hogy elérje célját és erősebb pozíciót harcoljon ki az ágazatnak. A szakszervezeti vezető ugyanis úgy látja, nem a minisztériumi megértéssel van baj, hanem a kormány többi tagja és a politikai pártok nem érzékelik a kérdés súlyát.
 
   Az első politikai áttörést talán a július 1-jén, a Semmelweis napon a Kossuth térre tervezett éjszakai virrasztás hozhatja, amikor egy nyilvános beszélgetésre ülhetnek le a parlamenti pártok egészségpolitikusai. A szervezésben segít az Eleven Emlékmű csoport, amelynek egyik aktivistája, Homoki Andrea a Népszavának úgy fogalmazott, erről a fontos témáról társadalmi párbeszédet kell indítani, ezért ajánlották fel a Szabadság téren már egy éve rendszeresen tartott beszélgetéseik tapasztalatait az akciócsoport tagjainak. Már ma este 6 órakor bárki bekapcsolódhat egy vitaindítóba a József nádor téren, ahol egészségüggyel foglalkozó szakemberek kezdenek el közösen gondolkodni az ágazat jövőjéről, de a következő napokban lesz munkajogi kerekasztal, vita a hálapénzről, és részletesen bemutatkoznak a mentősök, szakápolók, védőnők, háziorvosok, továbbá jövő kedden az is kiderül, miért áll a szervezők mellé Nagy Bandó András – sorolta lapunknak a programokat Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.
 
   Jövő szerdán, az egészségügyi dolgozók ünnepnapján délután 2 órakor kezdődik a szegénykórháznál a nagyvizit, vagyis az országos demonstráció, ahová Kiss László elmondása szerint bejelentkeztek a szociális ágazat, a foglalkoztatás egészségügy dolgozói és a pedagógusok is, hogy majd közösen menjenek át a Kossuth térre, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ünnepel. A FESZ elnöke emlékeztetett rá, hogy ők valamennyien a kamara tagjai és természetesnek fogadják el, hogy a köztestületnek nem feladata tiltakozó akciók szervezése, de az akciószövetség folytatja a harcot, mert „szükségállapot van” az egészségügyben.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szükségállapot az egészségügyben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector