Startlaphoz Csatlakozz!

Csak előre meghatározott célra adható

Kisokos a munkáltatói kölcsönről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 24. szerda, 11:19

A munkáltatói kölcsön tág fogalom, és nem keverendő össze a munkabérelőleggel. Munkáltatói kölcsönt nem kötelező nyújtani, arra a Ptk. szabályai irányadók, bár azt a munkaviszony okán nyújthatja a munkáltató. A munkajog.hu összeállítása a munkáltatói kölcsön fajtáit és közterheit részletezi.

  A munkáltatói kölcsön tág fogalom. Tudni kell azonban arról, hogy egyetlen jogszabály sem teszi kötelezővé a munkáltató számára, hogy kölcsönt nyújtson a dolgozó részére. Nem is tehetné, mert anyagi és adminisztrációs kapacitás szükséges ahhoz, hogy a munkáltató szélesebb körben biztosítsa ezt a lehetőséget. Ez nem azon múlik, hogy a számítások szerint olcsóbb lenne a cégnek az ilyen juttatás, mint a béremelés.
 
  A munkavállaló és a munkáltató közötti kölcsönszerződés alapvetően a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint megkötött polgári jogi szerződés. Ez független attól a ténytől, hogy a munkavállaló a munkáltatói kölcsönt a fennálló munkaviszonyára tekintettel kapja.
 
  Szabad felhasználású munkáltatói kölcsön nincs, ugyanis munkáltatói kölcsön csak előre meghatározott célra adható. A munkáltatói kölcsönökre a Polgári Törvénykönyv előírásai vonatkoznak, ugyanis a munkáltatói kölcsön nem minősül pénzkölcsön nyújtásának, így az nem is engedélyköteles pénzügyi szolgáltatás.
 
  A munkáltatói kölcsön alapvetően a munkavállaló szociális szükségleteivel kapcsolatos célból kerül odaítélésre, illetve folyósításra. A leggyakrabban használt munkáltatói kölcsön a lakáscélú hitel, amellyel a munkaadó a dolgozó lakáshelyzetének a javítását támogatja. Ezen túl adhat kölcsönt a munkaadó a dolgozónak más egyéb szociális célból is, például üdülési célra, a gyermekek iskolakezdéséhez, illetve tanévkezdéséhez, stb.
 
 Közös jellemzője a munkáltatói kölcsönöknek, hogy
  • egy adott, előre meghatározott célra lehet igényelni,
  • és folyósított kölcsön esetén a munkáltató kérheti a cél teljesülésének igazolását.
  A visszafizetési kötelezettség mellett adott kölcsön lehet kamatmentes vagy kamattal terhelt. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 72. §-ának (1) bekezdése szerint, a kamatkedvezményből származó jövedelem a kifizető magánszeméllyel szemben fennálló követelésére a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegével - ha a kifizető bizonyítja, hogy a szokásos piaci kamat ennél alacsonyabb, akkor a szokásos piaci kamattal - kiszámított kamatnak az a része, amely meghaladja az e követelés révén a kifizetőt megillető kamatot (kamatkedvezmény).
 
  A kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapja a kamatkedvezmény összegének 1,19-szerese. A 16% adót a kifizető adóévenként, az adóév utolsó napjára - ha a követelés az adóévben megszűnt, akkor a megszűnés napjára - megállapítja, valamint a kifizető által levont jövedelemadó megfizetésére és bevallására irányadó rendelkezések szerint megfizeti, illetve bevallja. A kifizető 27% egészségügyi hozzájárulást is fizet a kamatkedvezmény után.
 
  Megjegyzem, hogy a kamatkedvezményből származó jövedelem adózási szabályát nem kell figyelembe venni lakáscélú hitel esetében, ha azt a munkáltató munkavállalójának vagy helyi önkormányzat a magánszemélynek
  • hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján,
  • annak igazolása alapján olyan lakása építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez,
  • vagy bármely, az említett célra hitelintézettől, vagy bármely, az említett célra korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta, amely lakás nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban (12/2001. /I. 31./ Korm. rendeletben) meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét, azzal, hogy korszerűsítésnek, akadálymentesítésnek a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott korszerűsítés, illetve akadálymentesítés minősül.
  Ez egyúttal azt jelenti, hogy visszafizetendő lakáshitelt nyújthat a munkáltató a dolgozójának alacsony kamattal, vagy kamatmentesen, ha a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt szabályokat betartják.
 
  Kisebb összegek igénylése esetén célszerűbb a munkabérelőleg alkalmazása. A kisebb összeg itt azt jelenti, hogy a dolgozó lakásvásárlásához, az ezzel kapcsolatos hiteltörlesztéshez viszonyítva nyilván kevesebbe kerül az üdüléshez szükséges összeg.
 
  A munkabérelőleget a munkáltató nem a saját pénzéből nyújtja, hanem a dolgozó munkabérét előlegezi meg. A munkabérelőlegre ugyanakkor elmondható, hogy szabadon felhasználható, ugyanis a munkaadó nem szabhatja meg, hogy a dolgozó mire költi a fizetését.
 
  A munkabérelőleg azonban nem keverhető össze a munkáltatói kölcsönnel, mert eltérő szabályok vonatkoznak rájuk. Az előbbit a Munka törvénykönyve alapján kaphatja a dolgozó, az utóbbit viszont a munkáltató a polgári jog keretei között kötött megállapodás alapján, meghatározott célokra, bizonyos esetekben akár kamatmentesen is (lakás célra) nyújthat munkavállalóinak, de csak meghatározott esetekben nem kell adóznia a kölcsönt kapónak. A szabályok figyelmen kívül hagyása pedig jókora közterhekbe kerülhet.
 
  A munkabérelőleg nyújtásának szabályai mellett lényeges különbség a kölcsön és az előleg között, hogy a munkabérelőleg összegét a munkáltató a jogszabály erejénél fogva, a munkavállaló hozzájárulása nélkül, a munkabérből levonhatja. A munkáltatói kölcsönre ez nem igaz és ez kockázatot jelent a vállalkozás számára.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kisokos a munkáltatói kölcsönről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector