Startlaphoz Csatlakozz!

Költségvetési tényezővé vált a közfoglalkoztatás

Modernkori rabszolgaságról beszél a Közmunkás Szakszervezet elnöke

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 24. szerda, 12:35

A kormány által meghozott törvények érdemben nem segítenek a közfoglalkoztatásban dolgozók helyzetén – ezt Vécsi István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

 A Közmunkás Szakszervezet elnöke szerint költségvetési tényezővé vált a közfoglalkoztatás, már 270 milliárd forintot fordítanak rá, a politika tűzvonalába került ez a történet, a téma gumicsonttá vált, hogy erről beszéljenek az emberek és ne másról.
 
  A szakember elmondta: a napszámosok korábban napi 4-5000 forintért dolgoztak, a mostani javaslat viszont a létminimum összegének 85 százalékáról szól, ami 2600 forint naponta. Hozzátette: ezt a napi 2600 forintot az adófizetők fizetik, a vállalkozók, akinél az idénymunkát végzik, mindössze napi 500 forintot fizet az államnak, ez gyakorlatilag a modernkori rabszolgaság.
 
  Megint a szegény társadalmi rétegen húznak, a törvényjavaslat diszkriminatív és átgondolatlan - fogalmazott. Vecsi István kijelentette: az idényjellegű munkák ősszel kezdődnek zömmel, ha egy közmunkás bármilyen okból nem tud elmenni, három hónapon keresztül semmilyen ellátást nem kap. A KSZ elnöke hangsúlyozta: az is igazságtalan, hogy a polgármesterek mondják meg, kik, hová menjenek és ezért még külön bért is kapnak a településvezetők.

Forrás: ATV

Az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárság kérésére a cikket az alábbi mondatokkal egészítjük ki:

A közfoglalkoztatott jogviszonyát az eddigi legfeljebb 90 nap helyett 120 napra szüneteltetni lehet, hogy erre az időre kiközvetíthető legyen idényjellegű foglalkoztatásra.Amennyiben ez megtörténik, az idényjellegű foglalkoztatás keretében a bérét nem a költségvetés, nem az adófizetők, hanem a munkáltató – adott esetben a mezőgazdasági vállalkozó – fizeti. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében fizetendő legkisebb bér napi összege nem a létminimumhoz van kötve, hanem a minimálbér egy napi összegének 85%-a. Ez nem napi 2.600, hanem napi 4.106 Ft, amely bruttó összeg egyben nettó is, hiszen nem terheli szja-, vagy járulék levonás. Ebből következően az idény jellegű foglalkoztatás keretében havi 20-22 nappal számolva legalább 82.120 – 90.320 Ft-ot kereshet az érintett, ami lényegesen több a havi nettó 51.847 Ft  közfoglalkoztatási bérnél. Megjegyezzük, hogy a munkáltató természetesen a törvényben meghatározottnál magasabb bért is fizethet az idényjellegű foglalkoztatás keretében. 




 
 

 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Modernkori rabszolgaságról beszél a Közmunkás Szakszervezet elnöke.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector