Startlaphoz Csatlakozz!

A polgármesterek szerepe

Nő a káosz közmunka ügyben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 11:06

Rendkívüli ülésnapon szavazhat a parlament a közmunka idénymunkával történő megszakításának és a munkaközvetítést vállaló polgármesterek összeférhetetlenségi szabályainak módosításáról. A döntés nem lesz egyszerű, mert a kérdésben lassan senki nem ért egyet még saját párttársaival sem – írja a Népszava.

  Lassan káoszba fullad annak eldöntése, vajon a polgármesterek milyen szerepet vigyenek az idénymunkán foglalkoztatható közmunkások kiválasztásában. Nemcsak a belügyi és a nemzetgazdasági tárca akar egymásnak ellentmondó szabályozást, hanem a parlamenti bizottságokban is eltérő vélemények alakultak ki az önkormányzati törvény ezzel összefüggő módosításával kapcsolatban.
 
  Hétfőn a Népszava számolt be róla, hogy Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és szakképzésért felelős államtitkára kénytelen volt képviselői módosító indítványban korrigálni a Belügyminisztérium (BM) hozzá nem értő javaslatait arról, hogy három hónapra ki lehessen zárni a közfoglalkoztatásból azokat a közmunkásokat, vagy munkanélkülieket, akiknek a munkaviszonya korábban közös megegyezéssel szűnt meg. Czomba magyarázata szerint ez a versenyszférából érkezőket szinte kivétel nélkül kizárná a közmunkából.
 
   Polgármesterek már abban a cikkünkben is kifogásolták, hogy az 1500 fő alatti kistelepülések vezetői számára díjazásuk kiegészítésére úgy teremtene fedezetet a belügyi tárca, hogy feloldanák a rájuk vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, így a környék mezőgazdasági idényunkásokat igénylő gazdálkodóival kötött szerződésekben saját munkaközvetítői díjukról is megállapodhatnának a településvezetők. A vita parlamenti bizottságokban folytatódott és az egységes megoldás helyett egymásnak ellentmondó javaslatok születtek.
 
   A vállalkozásfejlesztési bizottság ugyanis az MTI beszámolója szerint egyhangú szavazással elvetette azt a javaslatot, amely a polgármesterek feladatává tette volna a közmunkások idénymunkára való közvetítését. Az igazságügyi bizottság azonban úgy foglalt állást, hogy nemcsak a közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatos feladatok ne legyenek összeférhetetlenek a polgármesterséggel, hanem a településfejlesztési és közösségszervezési feladatokat sem tiltanák ezután. A miértre a bizottságot vezető KDNP-s Rubovszky György adta meg a választ, amikor úgy fogalmazott: ezeken a településeken a polgármesterek 90 ezer forintot kaphatnak, miközben az alpolgármestereknek akár 300 ezer forintos fizetést is megszavazhat a képviselő testület, nem történik tehát más szerinte, mint hogy ebből a bérfeszültségből akarják kimenekíteni a polgármestereket.
 
   A lassan végeláthatatlan szapannoperává dagadó közfoglalkoztatási változásokat újabb csavaros fordulattal gondolta tisztába tenni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, amikor egy televíziós nyilatkozatban azt állította: sok közmunkás visszaél a helyzetével, mert csak akkor vállal idénymunkát a gazdálkodóknál, ha közben megtarthatja helyét a közmunkaprogramokban és felveheti azt a bért is. Hogy miként fér bele a közmunkás idejébe a két munka, erre nem tért ki Győrffy Balázs, de tippet adott a gazdáknak: mást kell bejelenteni a ténylegesen dolgozó közfoglalkoztatott helyett. A Közmunkás Szakszervezet viszont erre reagálva a napszámosok bérének tisztázását sürgette, amikor azt javasolta, hogy a közmunkás órabér közel kétszerese, azaz nagyjából 500 forint legyen óránként a legkisebb napszámért adható bér. Ehhez képest az már tényleg csak hab a tortán, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium épp két napja tartotta fontosnak közleményben felhívni a munkáltatók, köztük az agrárgazdálkodók figyelmét is arra, hogy a közfoglalkoztatásból vagy munkanélküliségből érkező dolgozókra nagyobb körültekintéssel kell figyelniük, mert kiestek a gyakorlatból és az egészségi állapotuk sem mindig tökéletes.
 
Forrás: Népszava


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nő a káosz közmunka ügyben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector