Startlaphoz Csatlakozz!

Szakmák szerinti átlagkeresetek

Még mindig nevetségesen kevés fizetést kapnak a szociális dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 14:04
 
Növekednek az átlagbérek, és ez a KSH szerint részben a szociális dolgozók bérkorrekciójának köszönhető. Igaz, az előző évhez képest többet vihetnek haza a terület munkavállalói, azonban ez még mindig nevetségesen kevés – írja a Portfolio.

  Ez év január-májusban 3,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A növekedés a KSH szerint
a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó megállapodásnak,
a közfoglalkoztatottak létszámának,
illetve a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának köszönhető.
 
  Így a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 241 600 forint volt. Az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset pedig 158 200 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény szabályozása csak kismértékben változott, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagát. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó átlagfizetés 165 100 forintra becsülhető.
 
A bérkorrekció
 
  A KSH szerint az átlagbérek lendületes növekedésében az is közrejátszik, hogy a tavaszi időszak kereseteibe a szociális dolgozók bérkompenzációja is beletartozik. Valóban növekedés figyelhető meg a bérükben, míg 2014 januárja és májusa közötti időszakban átlagosan nettó 66 333 forintot vittek haza, a 2015-re vonatkozó adatok szerint most már 71 121 forint az átlagbérük. Az is igaz, hogy a korábbi években viszont még ennél is többet kerestek. 2013 vonatkozó hónapjaiban átlagosan 80 781 forintot, de 2011-ben például 91 582 forintot is megkerestek átlagosan.
 
  Természetesen ezek még mindig messze-messze elmaradnak a külföldi bérektől.
 
  A mostani nettó 71 121 forinttal egy szociális dolgozó éves átlagbére 853 453 forint. Persze nem lehet csak a kereseteket összehasonlítani. Például mások a megélhetési körülmények, nem feltétlenül ugyanolyan szaktudással és szakmai tapasztalattal végzendők a feladatok, és mások lehetnek az ellátandó problémák.
 
Mindeközben külföldön
 
  Az Egyesült Királyságban például a Reed munkaerő-piaci portál adatai szerint egy magasan képzett szociális munkás éves nettó fizetése több mint 14 millió forintnak felel meg. Ugyanitt a szociális segédmunkás havi nettó átlagfizetése 657 ezer forintnyi angol font meg, ami éves szinten majdnem 8 millió forintot jelent.
 
 
   Ugyanígy az Egyesült Államokban 8 millió 340 ezer és 16 millió 650 ezer forint közötti az éves bruttó fizetés (tehát ez adózás nélküli összeg) egyetemi diplomás szociális munkát végzők esetében. Egy óvodai dajka éves átlagfizetése pedig majdnem bruttó 9 millió forint Németországban - derül ki a nemzetközi fizetéseket összevető PayScale adataiból.
 
Átlagkeresetek
 
   A legfrissebb KSH-s jelentés egyes szakmák szerint is leírja az átlagkereseteket. Eszerint a következő szakmákkal kereshetünk a középmezőnyben:
Kereskedelem, gépjárműjavítás: 150 629 forint
Oktatás: 162 348 forint
Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás: 166 260 forint
Ipar: 167 360 forint
A legjobban:
Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 236 399 forint
Villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 273 199 forint
Információ, kommunikáció: 309 102 forint
Pénzügyi, biztosítási tevékenység: 325 987 forint
És a legrosszabbul:
Szociális ellátás: 71 121 forint
Erdőgazdálkodás: 94 000 forint
Szálláshely, vendéglátás: 101 844 forint
Építőipar: 121 242 forint
 
Forrás: Pénzcentrum
 

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Még mindig nevetségesen kevés fizetést kapnak a szociális dolgozók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector