Startlaphoz Csatlakozz!

Mikor veti le a gőz a fazék tetejét?

Kordás László: ha nem sikerül tárgyalásos úton megegyezésre jutni, más megoldást kell keresni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 13:40

Ha nem sikerül a szakszervezeteknek a kormánnyal a vitás kérdésekben tárgyalásos úton megegyezésre jutniuk, más megoldást kell keresni – hangoztatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László ha nem is forró, de az eddigieknél kevésbé langyos őszt ígér – olvasható a Népszabadságban.

  Közeledik az a pillanat, amikor az emberek készek lesznek saját érdekeik képviselete érdekében megmozdulni – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke egy sajtóbeszélgetésen szerdán. A gőz egyelőre csak emelgeti a fazék tetejét – fogalmazott –, de az előbb-utóbb lerepül. Kordás László azt ígérte: ha az ősz nem is lesz éppen forró, a korábbiaknál mindenképpen kevésbé langyosnak ígérkezik. Több olyan kérdés van ugyanis napirenden – mondta –, ami a munkavállalókat érzékenyen érinti.
 
   A 2016-os költségvetési törvény elfogadása előtt a szakszervezetek tárgyalni szerettek volna a jövő évi bérekről, de ezt nem sikerült elérniük. Emiatt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) munkavállalói oldalának soros elnökeként Kordás az érdekképviseleti konföderációkkal kezdeményezett egyeztetést arról, hogy ebben a helyzetben milyen stratégiát kövessenek. Abban egyetértés született, hogy közelíteni kell a minimálbért a mindenkori létminimumhoz, de az eszközöket illetően még nincs konszenzus.
 
   Az MaSZSZ konkrét javaslattal állt elő: a következő három esztendőben kilenc-kilenc százalékkal növekedjék a minimálbér, a negyedik évben pedig az alacsony keresetűek személyi jövedelemadóját csökkentsék kilenc százalékra. Ezzel elérhetnék – állítja Kordás –, hogy a 2019-re becsült 98 ezres létminimum megegyezzék a minimálbérrel.
 
  Ha nem tudják ezt a döntéshozókkal elfogadtatni, az őszig szeretnék áttekinteni, hogy a szakszervezeteknek a nyomásgyakorlásra milyen lehetőségeik vannak – hangsúlyozta Kordás. Emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 25 esztendőben volt néhány olyan jelentős, több tízezres tüntetés, amelyet valamennyi konföderáció támogatott.
 
  A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) további három kérdéskörben folyik vita: a korkedvezményes nyugdíjról, valamint a munka törvénykönyve (Mt.) és a sztrájktörvény módosításáról. Tavaly decemberben a szakszervezetek azzal a feltétellel írták alá az idei évre szóló – korábban elfogadhatatlannak tartott, mindössze 3,4 százalékos emelést tartalmazó bérmegállapodást –, hogy április 30-ig mindhárom ügyben megegyezés születik. A határidő azonban eredménytelenül letelt.
 
  Ha nem sikerül tárgyalásos úton megegyezésre jutni, más megoldást kell keresni – hangoztatta Kordás. A múlt év decemberében megvont korkedvezmény kapcsán biztosan nem engednek – mondta –, mert vannak olyan munkakörök, amelyek az emberi szervezet számára fokozott igénybevételt jelentenek. A cél természetesen az egészségkárosító hatások kiszűrése, de szerinte erre nincs mindenütt lehetőség; ilyen például a bányászat, a kohászat, a közlekedés, de megítélésük szerint a három műszakos munkarend önmagában is egészségügyi kockázat.
 
   Példaként hozta fel ugyanakkor az artistákat, akik szintén elveszítették a korkedvezményt, miközben könnyű belátni, hogy egy hatvan éves ember nem mehet fel a trapézra. Közülük valaki az összes jogorvoslati fórumot végigjárta, ám mindenütt veszített. Az elnök szerint ezt nem lehet szó nélkül hagyni.
 
  Az Mt. kapcsán az vetődött fel, hogy a köztulajdonban levő cégeknél a foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések ne térjenek el az általánostól. Vagyis: a kollektív szerződésben állapíthassanak meg állami vállalatoknál is a törvényben rögzítettnél kedvezőbb feltételeket például a felmondási időre és a végkielégítésre. Ebben legalább a munkavállalói és a munkaadói oldal egyetért.
 
  A sztrájktörvény már nagyobb falatnak tűnik: a szakszervezetek elsősorban az elégséges szolgáltatás jelenlegi szabályozását vitatják. Ha ebben a munkaadó és a munkavállalók között nincs egyetértés, a bíróság dönt, de az eddigi tapasztalatok szerint a verdikt túl lassan születik meg, ezért vetették fel, hogy a felek által választott döntőbíró, s ne rendes bíróság járjon el.
 
   Bizonyos területeken viszont a hatályos rendelkezések alapján szinte esély sincs munkabeszüntetésre – hangsúlyozta Kordás –, mert jogszabály írja elő például azt, hogy a helyi és elővárosi közlekedésben 66, országos és regionális viszonylatban ötven százalék az elégséges szolgáltatás. Ennek a feltételnek nem mindig lehet eleget tenni, ezért a szabályozást újra kellene gondolni.
 
   Pert indít az állam ellen az MaSzSz jogalkotással okozott kár miatt, mivel a munka törvénykönyvének 2013 és 2014 között érvényben lévő rendelkezései miatt a betegállományban levő dolgozók alapszabadságát a táppénzen töltött idővel arányosan csökkentették – ezt is bejelentette Kordás. A parlament az Mt. érintett – az ombudsman által is alaptörvény-ellenesnek talált – részét átírta, de arról nem született döntés, hogy akinek korábban elvették a szabadságát, milyen kártérítésre számíthat. Ez annyiban precedens értékű ügy, hogy eddig jogalkotással okozott kárért még talán soha nem állapították meg a törvényhozó felelősségét.
 
  Az MaSZSZ hivatalosan február óta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének utódszervezete, s – önállóságát egyelőre megőrizve – csatlakozott hozzá a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is. Az egyesülési kongresszuson megválasztott elnök akkor azt ígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy az új brandet – az új konföderációt – bevezesse a „piacra", s valamennyi szervezett munkavállaló számára világossá tegye: hová tartozik, s miért. Kordás ennek érdekében a szakszervezeti mozgalmat láthatóbbá kívánja tenni – kívül és belül egyaránt.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás László: ha nem sikerül tárgyalásos úton megegyezésre jutni, más megoldást kell keresni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector