Startlaphoz Csatlakozz!

Váratlanul sokan kiszorultak a munkaerőpiacról májusban

Valami furcsa történt májusban a munkaerőpiacon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 26. péntek, 09:57

A legfrissebb statisztika nagyon ritkán látott fejleményről árulkodik. Bár az év ezen szakaszában minden téren javulást mutatnak a számok, váratlanul sokan kiszorultak a munkaerőpiacról májusban – írja az mfor.hu.

  Májusban áprilishoz képest kicsivel több mint 30 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, 384,7 ezren voltak. Ez az egy évvel korábbinál majdnem 130 ezer fővel kevesebb, és tavaly szeptember óta a legjobb adatnak számít.
 


  Az álláskeresőkön belül azonban a tartósan állástalanok körében emelkedést láthatunk, számuk ugyanis közel 9 ezer fővel 109 ezerre emelkedett, ami tavaly július óta a legnagyobb létszám. Ez a folyamat meglehetősen furcsa és szokatlan. Az év ezen szakaszában ugyanis a munkaerőpiac általában folyamatos javulást mutat, részben azért mert beindulnak a szezonális építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek, részben pedig azért, mert a közfoglalkoztatási programok már javában dübörögnek. Utóbbiak pedig a tartósan állástalanoknak és a szakképzetlen munkaerőnek nyújtanak elsősorban foglalkoztatási lehetőséget.
 


  Egyrészt épp emiatt is meglepő a mostani növekedés, másrészt a folyamat szokatlanságát jól jelzi, hogy 2004-ig visszamenőleg - tehát az elmúlt 11 évben - mindössze egyetlen egyszer emelkedett áprilisról májusra a tartósan állástalanok létszáma, 2012-ben. Igaz, akkor „csak” 2,2 százalékos volt a növekedés mértéke szemben a mostani 8,6 százalékkal.
 
  A meglepő változás mellett azonban egy rekordról is árulkodnak a statisztikák, hiszen az ellátás nélküli állástalanok száma 200 924 főre csökkent májusban a korábbi 222 ezerről - egy évvel ezelőtt még 294,7 ezren voltak. A friss adat pedig történelmi mélypontnak számít, legalábbis mióta adatok  rendelkezésre állnak, 2010 augusztusa óta még egyszer nem voltak ilyen kevesen.
 
Visszavett a tempóból a közmunka
 
  Ami az új munkahelyeket illeti, májusban jócskán visszavett a tempóból a közfoglalkoztatás, hiszen állami támogatással mindössze 23 700 új munkahely jött létre, az előző havi 48 után. Ezzel párhuzamosan 17 540 új munkahelyet jelentettek be a piaci szereplők, ami nemcsak az előző havi 15 432-t de az előző évi 16 207-et is meghaladj. Idén egyébként a májusi adat számít a legmagasabbnak a piaci munkahelyteremtés szempontjából.
 
  Összesen tehát májusban 41 240 új munkahely jött létre hazánkban.


Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Valami furcsa történt májusban a munkaerőpiacon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector