Startlaphoz Csatlakozz!

„Dolgozni akaró embert keresek”

Munkaerő-vadászat a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 26. péntek, 11:11

 A jó szakemberek, a fiatalok már külföldön, aki maradt, az meg inkább beáll közmunkásnak, mert fél pénz ugyan, de sokkal kevesebb munka – ez a véleménye a munkaerőt kereső balatoni vendéglátók zömének. Igaz, olyannal is beszéltünk, aki azt állította: nála naponta jelentkeznek, sorban állnak a felszolgáló-jelöltek – írja a sonline.hu.

  SMS-ben mondott föl a komplett szakácscsapata; harminc kiló hús bepácolása után másnap már Ausztriából üzentek – írtuk meg egy balatonszárszói éttermes történetét, de más tóparti vendégváróknak se jobbak a tapasztalatai.

  – Kiöregszik lassan a szakma, mert a következő generáció, az utánpótlás már külföldön keres és talál boldogulást – így látja Pártényiné Guzslován Tünde siófoki szállodaigazgató, aki nettó százezer forintért sem talál takarítót. Úgy véli, hogy közmunkásnak könnyebb, „mégiscsak más az árokparton üldögélni, mint szállodakonyhán gürizni, vagy takarítani”. Szili József zamárdi büfés még nem tudta kinyitni a gyrosrészlegét, pedig már szakképzett munkaerőt se keres. – Legutóbb már úgy adtam föl hirdetést, hogy „dolgozni akaró embert keresek”. Mindegy nekem, hogy mihez ért, bármire megtanítjuk néhány nap alatt.
 
  – A fiatalok a diplomát célozzák meg, pedig a vendéglátásban sokkal több „kétkezi munkásra” volna szükség – vélekedik Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális Turizmus Szövetség elnöke. – Ezért sem erős az utánpótlás pincér- és szakácsfronton, meg aztán a külföldi munkavállalás is szabadabb ma már az uniós országokban, mint korábban.

  – Nálam sorban állnak a dolgozni akaró fiatalok, a telefonom tele a számaikkal – állítja ellenpéldaként egy vállalkozó, aki kávézó-éttermet üzemeltet a siófoki Petőfi sétányon. – Konyhai kisegítőnek épp úgy jelentkeznek, mint szakácsnak, igaz, jó szakácsot a legnehezebb találni, így aztán hiába szakképzett, ha rövid időn belül kiderül, hogy alkalmatlan, akkor cserélni kell. A pizzaszakács ma már külön igény, de mivel speciálisan ilyet nem képeznek, így akkor van szerencsénk, ha ilyen gyakorlattal rendelkező szakemberre bukkanunk. Nálam a felszolgálók nagy többsége is szakképzett. A konyhai kisegítő meg úgyis „megszökik” pár napon belül, ha nem bírja a tempót...

Kivéreztetés?

  Kepli Lajosa „turizmus kivéreztetésének” minősítette, hogy az idegenforgalmi adó (kúrtaxa) állami kiegészítésének eltörlését fontolgatja a kormányzat. Ahogyan lapunk is megírta, ez súlyos bevételkiesést okozna a legtöbb kúrtaxát beszedő Balaton-parti önkormányzatoknak, Zamárdi esetében például a 2014-es állami kiegészítést tekintve 159 millió forint sorsa a tét. A Jobbik parlamenti képviselője úgy számol, hogy több milliárd forinttal kurtítaná ez meg az amúgy is nehezen gazdálkodó önkormányzatok büdzséjét. Kepli Lajos arra emlékeztet: egy üdülőhely fenntartása a turisztikai szezonban jelentős többletkiadást követel meg a településektől. Részben ezt, illetve részben a fejlesztéseket finanszírozták eddig a helyben beszedett kúrtaxából, illetve az állami kiegészítésből.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaerő-vadászat a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector