Startlaphoz Csatlakozz!

Több tízezer ember kaphat fél-egy havi fizetésének megfelelő összeget

Ellopott szabadnapok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 27. szombat, 07:33

Nincs pardon, beperli az államot a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Az érdekvédők kártérítésért küzdenek: ha a javukra ítél a bíróság, több tízezer ember kaphat fél-egy havi fizetésének megfelelő összeget – írja a Vasárnapi Hírek.

  A történet a Munka törvénykönyvének újraírásával indult, az arányosította ugyanis a betegállományban töltött időt és a szabadságot.
 
  Ha egy munkavállalónak 24 szabadnap járt jogosultság szerint, ám fél évig nyomta otthon az ágyat, akkor az adott esztendőben már csak 12 napnyi pihenés illette meg. A szakszervezet szerint azonban ez a gyakorlat törvénytelen volt, az Alaptörvény és egy uniós irányelv egyaránt garantálja ugyanis, hogy az úgynevezett alapszabadságot ne lehessen csonkolni. A mindenkinek egyformán járó alapszabadság (plusz pótszabadság) jelenleg húsz nap – a fenti példában ebből 12 napot vett el az állam. Így a MASZSZ egyik tisztségviselője az ombudsmanhoz fordult, hogy mondja ki: ez a gyakorlat törvénytelen. Az ombudsman igazat adott nekik, és azt is kimondta, hogy Alaptörvény-ellenes. A kormány ezért 2015 januárjától módosította a szabályozást, és az alapszabadság immár érinthetetlen.
 
  Csakhogy időközben eltelt három év, és a szakszervezetek az addig elveszett pénzért perlik most az államot – magyarázza Kordás László, a szakszervezeti tömörülés elnöke. A munkáltatókat tudniillik hiába perelnék: egyetlen bíróság sem ítélné el őket azért, mert egy hatályban lévő jogszabály szerint jártak el.
 
  Egy jogi iroda most állítja össze a peranyagot – a precedens értékű ítélet egy olyan asszony esetében születhet meg, aki több évig épült fel gerincműtétjéből, így gyakorlatilag egész szabadsága (több mint egyhavi jövedelme) ugrott.
 
  Ha a bíróság a MASZSZ-nak ad igazat, akkor több tízezer eljárás indulhat (tagjai képviseletét a szakszervezet ingyen látja el) és kvázi futószalagon születhetnek meg a kárpótlást biztosító ítéletek.
 
Forrás: Vasárnapi Hírek
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ellopott szabadnapok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector