Startlaphoz Csatlakozz!

A vendéglátósok lasszóval fogják a szakembereket

Napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 27. szombat, 11:22


Pincérek, szakácsok garmadáját keresik a Balatonnál. A vendéglátósok lasszóval fogják a szakembereket, pedig napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló. Az Origo munkatársai Siófokon jártak.

 
 „Munkaerőhiány, itt? Hülye vagy? Nézz körül, hány helyen látsz hirdetést a vendéglátóhelyek előtt?!” - mondja Gábor, a siófoki Strongbow Partysétány (leánykori nevén Petőfi sétány) egyik éttermének tulajdonosa. Jó néhány helyen azért láttunk hirdetőtáblát.
 
  SMS-ben mondott fel egy egész csapat„Nézd meg, tele vagyok jelentkezőkkel” – teszi hozzá, majd megmutatja a telefonja levelezését. Szemlátomást temérdek a jelentkező, fényképezni azonban nem szabad a készülék kijelzőjét: tudod, a személyiségi jogok, és hát már nehogy miattatok vágjon meg a NAV!”
 
   Egy másik balatoni vendéglátós nettó százezer forintért sem kap takarítót régóta – miközben sok az álláskereső most is a siófoki, boglári régióban. Egy másik éttermes pedig azt mesélte, hogy eddig a szakképzett konyhai dolgozókat „vadászták”, lassan azonban bármilyen képzettségűnek örülnének. A Sonline.hu azt írta, az egyik éttermest a napokban a teljes személyzete hagyta faképnél,  bepácoltak este ötven kiló húst, azután reggel már csak egy SMS-üzenet fogadta: „Ausztriába mentünk”.
 
  Azért hatalmas munkaerőhiányról nem beszélhetünk a Balatonnál, és a probléma sem új keletű Antalffy Gábor a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke szerint. A szakácsok, pincérek, pultosok a vendéglátásban folyamatosan külföldön keresik a boldogulást a magasabb bérezés miatt.
 
  A szakképzett munkaerő hiánya valóban létezik, a vendéglátásban nagyon nagy a fluktuáció is, hiszen pénzkezeléssel bízzuk meg az alkalmazottakat – meséli a vendéglátósok szövetségének elnöke.

Összefogtak a vendéglátósok

  Úgy tudjuk, a vendéglátósok összefogtak. Aki nyáron a Balatonnál szolgál fel, annak megpróbálnak télre egy osztrák síparadicsomban munkát szerezni. És abban bíznak, hogy nyárra ismét visszatér a pincér és a szakács a Balatonhoz, de a többség inkább Ausztriában keres magának nyárra is munkát. A vendéglátósok segítő szándékával 40-50 pincér ingázhat Ausztria és a Balaton között – árulta el Antalffy Gábor.
 
  Épphogy csak továbbsétálunk a Balaton-parton, máris belebotlunk egy eredetileg sört reklámozó, most viszont felvételt hirdető táblába. Tetovált ajtónálló állja el az ajtót, szerinte valóban nagy a munkaerőhiány a Balaton partján. Már ami a szakképzett munkaerőt illeti. Mi ügyelünk a minőségre, egy autószerelőt mégsem állíthatunk be a pultba” – mondja. „Ha valakinek csak az a gondja, hogy feltöltse a létszámot, az nem okoz gondot, ezrével jelentkeznek a diákok, de ha tényleg szakképzett munkaerőre vágyik, akkor nagy bajban van.

Egy pincér napi 30 ezret is kereshet

  Pedig itt a parton naponta 6000–8000 forintot meg lehet keresni (bejelentve), ha az ember a konyhán dolgozik. Ha pedig pincér, akkor a jatt simán eléri a 30 ezer forintot is, szintén naponta – teszi hozzá. Antalffy Gábor nem tudta megbecsülni, hogy hány ember hiányzik a balatoni éttermekből, büfékből. Viszont azt megemlítette, hogy most szabadulnak fel a diákok a főiskolákból, szakiskolákból, ezért várhatóan a következő hetekben megoldódhat a balatoni munkaerőhiány.
 
Ahogy körülnéztünk, az üzlet személyzete szemre a beleegyezési korhatárt felülről súroló lányokból és egy húszéves forma férfiemberből áll, akit egy emberként irigylünk a munkaköréért. Később azonban kiderül, hogy például Zsanett, az egyik pincérlány most végez a főiskolán, ahogyan a többiek is legalább tavaly betöltötték a 18-at. Zsanett öt éve jár vissza, mint mondja, az átlagbér kétszeresét biztosan megkeresi egy hónapban.

Nem kapkodnak a munka után

  Egymást követik a munkát hirdető táblák. A tulajdonos szerint az emberek nem akarnak dolgozni. „Vagy ha igen, akkor azok a kevesek inkább elmennek 60 ezer forinttal többért Ausztriába, mint hogy itthon melózzanak. Jó esetben akár az itteni átlagnál 30 ezer forinttal kevesebbért is el kéne vállalni a munkát, hiszen itthon közel a család, olcsóbb a megélhetés, és nem nézik le őket, mint koszos bevándorlókat” – sorolja az érveit egy büfés.
 
  Hozzáteszi, nincsen ideje szakképzetlen dolgozókat betanítani, ezért ő sem alkalmaz tanulókat. Ezért aztán hirdet, de hiába, megfelelő jelentkező nincsen. 
 
  „Tavaly volt két mixerem, ahhoz a szakmához három év gyakorlat kell. No, és mit csináltak ezek a csúnya fiúk? Én iskoláztattam be őket, amikor végeztek, a szezont még lehúzták, majd elmentek egy óceánjáró hajóra dolgozni” – meséli. Furcsa a kiejtése, rákérdezünk. Hamadi Glassan a neve, Szíriából jött, 1981-ben. Azért, mert itt béke volt. Meg szép az ország. És a nők. Őt sem kerülte el a végzet, jött a szerelem, 1984-ben megnősült, magyar nőt vett el, harminc éve vállalkozó. A kerítésről, a menekültügyről nem szeretne beszélni. 

Forrás: Origo

 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector