Startlaphoz Csatlakozz!

Sok trafikos veszteséges, nem tudnak versenyezni a feketepiaccal

Munkahelyek százait veszélyezteti a piac leosztása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 28. vasárnap, 14:26

Munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe novembertől, miután a trafikok egyetlen központi ellátótól kapják a dohánytermékeket. A koncessziót egy kormányközeli cég nyerte, a várható milliárdos profitért cserébe legfeljebb hatszázmillió forintos díjat fizetnek. Közben sok trafikos veszteséges, mert a feketepiaccal nem tud versenyezni – olvasható a Magyar Nemzetben.
 
 A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetri határában hiába ügyel a mezőőr, a tolvajok rendre megdézsmálják a dohányföldek termését. A dohány-kiskereskedelem államosítása megdobta az árakat. A trafikosok garantált, 10 százalékos árréssel dolgoznak, de így sem megy jól az üzlet.
 
  – Vannak alkalmazottak, van bérleti díj, ugye rezsi, ezeket ki kell fizetni, könyvelőt és ezeket nagyon-nagyon nehezen, de ki tudom fizetni és van olyan számla, amit tolok magam előtt, hogy ezek meglegyenek.
– És mennyi haszon marad?
– Haszon nem marad.
– Ezer forint se?
– Semmi, semmi, inkább a mínusz, mint a plusz.
 
  A forgalom is csökkent a feketepiac előretörése miatt. Budapesten a zugárusok 350-400 forinttal kínálják olcsóbban a cigarettát, mint a trafikos.
 
  A feketézőkkel versengő dohányboltosoknak novembertől egy közös ellátó szállítja a termékeket. A nagykereskedelem monopóliumát az egyetlen magyar dohánygyárnak, a Continental Zrt.-nek és a British American Tobaccónak adta át a kormány. A piac leosztása munkahelyek százait veszélyezteti a dohányipari szakszervezet szerint. A központi trafikellátó 400 emberrel dolgozna, feleannyival sem, mint ahányan most élnek a nagykereskedelemből. „Hogyha ez a 400 fő mindegyike a jelenlegi dohányiparból kerül ki, akkor is legalább 600 olyan munkavállalóról beszélünk, akinek megszűnik az állása, hogyha az 1000-1200-ból kivonjuk a 400 főt, akkor egy legalább 600-as létszámot kapunk” – mondta Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője.
 
  A szállítót pályáztatás nélkül választották . A koncessziós díj kezdetben tízmillió, de később sem lesz több 600 milliónál, miközben az üzlet többmilliárdos haszonnal kecsegtet évente. Az egyik nyertes, a Continental tulajdonosa Sánta János, a cégbirodalom nagykereskedő vállalkozása a Tabán Trafik Zrt. A vállalat székhelye Hódmezővásárhelyen van. Abban a városban, ahol az Orbán-kormány főminisztere polgármester volt. „Nagyon sok jó ötletet kaptam Sánta úrtól arra, hogy hogyan lehet a dohányzással kapcsolatban, a dohánygyártókkal kapcsolatban fellépni és hogyan lehetne a dohányzást visszaszorítani, mert ahogy mondják, a jó rablóból lesz a legjobb pandúr” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
  A kancelláriaminiszter cáfolta, hogy Sánta a barátja lenne. Az EU közben kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba, mert Brüsszel szerint feltűnő, hogy Magyarországon csak azok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolata a kormánnyal.
 
 
Forrás: mno.hu
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkahelyek százait veszélyezteti a piac leosztása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector