Startlaphoz Csatlakozz!

„Más csillagrendszerben mozgunk”

A kormányfő nem adna segélyt a közmunkásoknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 28. vasárnap, 09:45

Az Európai Bizottság által készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlások közül két olyan van, amelyet Magyarország nem tud elfogadni, az egyik a közmunkaprogrammal, a másik a javasolt költségvetési kiigazítással kapcsolatos - közölte pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök közölte, hogy az Európai Tanács általánosságban véve elfogadhatónak nyilvánította a javaslatokat, ez viszont magyarul azt jelenti, hogy részleteiben nem - írja a Népszava.

 A kormányfő szerint Brüsszel azt szeretné, ha közmunka helyett az állam segélyt folyósítana. „Ezt nem áll módunkban elfogadni” - húzta alá a miniszterelnök, kifejtve, hogy Brüsszel ezt munkaerő-piaci eszköznek tekinti, míg a kormány társadalompolitikai eszköznek. ”Más csillagrendszerben mozgunk” - fogalmazott a kormányfő, aki szerint azt a kérdést kell feltenni, hogy mi tesz egy embert és egy családot boldogabbá, elégedettebbé és versenyképesebbé: ha elindulhat minden reggel a munkába, vagy ha otthon ül, és várja a segélyt. A miniszterelnök szerint a kormány azt a lehetőséget szeretné megteremteni, hogy ezek az emberek is minden reggel elindulhassanak, és bekapcsolódhassanak abba, ami az emberhez méltó élet lehetőségét kínálja, ha nem is garantálja. Megjegyezte azt is, hogy szerinte a közmunkaprogram hatékonyabb, mint Brüsszel gondolja.
 
  A másik ajánlással kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy a javaslat megszorításokat ajánl, amelyeket a kormánynak nem áll módjában elfogadni. Brüsszel idén GDP-arányosan 0,5 százalékos, jövőre pedig 0,6 százalékos költségvetési korrekciót javasol az úgynevezett középtávú cél, az 1,7 százalékos strukturális hiány elérése érdekében, amelynek teljesülését egyébként 2017-re prognosztizálja. Orbán Viktor közölte: nagy tisztelettel köszöni a tanulmányokat és a tanácsokat.
„Megszorítások márpedig nem lesznek” - fejezte be ugyanakkor a mondatot a kormányfő
 
  A március-májusi időszakban 102 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így a foglalkoztatási ráta 63,2 százalékra emelkedett. A munkanélküliségi ráta pedig 7,1 százalékra süllyedt - így kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott adatait Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője úgy vélte, hogy a gazdasági fejlődés eredményeként javul a munkaerő-piaci helyzet, és bár nem látszik az adatokból, a versenyszférában is bővülés következett be. A szakember ehhez hozzátette, hogy egyrészt a március után beinduló idénymunkák eleve kedvezőbb munkaerő-piaci mutatókat generálnak az előző hónapokhoz képest, másfelől a közfoglalkoztatás bővítésének is szerepe lehet ebben.
 
  Tavaly kicsit más volt a helyzet a közmunkaprogram esetében, torzította ugyanis a tendenciákat, hogy a választások előtt a téli időszakban is megemelkedett a közfoglalkoztatottak száma. Németh Dávid szerint az év végére 6,7 százalék körüli szintre süllyedhet a munkanélküliség ráta.
 
  Munkaadók Országos Szövetsége főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban nálunk lehet a legrövidebb ideig munkanélküli ellátásban részesülni, így viszonylag hamar kiesnek az álláskeresők a munkanélküli statisztikából. Az kétségtelen tény, mondta a szakember, hogy a foglalkoztatás terén történt némi előrelépés, de a diadaljelentésre aligha van okunk.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kormányfő nem adna segélyt a közmunkásoknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector