Startlaphoz Csatlakozz!

Kordás Lászó: Ezt a csatát is meg fogjuk vívni

Módosítják a Munka törvénykönyvét?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 29. hétfő, 10:00

 Jogi úton támadja a Magyar Szakszervezetek Szövetsége a munka törvénykönyve munkavállalókat sújtó rendelkezéseit. Egyik sikeres perük nyomán az Országgyűlés már kénytelen volt módosítani az egyik paragrafust. A jogszabály felülvizsgálatára a vagyonvédelmi érdekvédők szerint is szükség lenne, mert az hozzájárul az ágazatban tapasztalható nagyarányú feketemunkához – írja az mno.hu.

  Több mint két éve lépett életbe az új munka törvénykönyve, amelynek egyes paragrafusait azonban a szakszervezetek azóta is vitatják. Azt mondják: mivel a kormány azóta sem volt hajlandó érdemben módosítani a jogszabályon, megpróbálják bírósági úton megváltoztatni azt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arra emlékeztet: az ő beadványuk nyomán ítélte jogtalannak a bíróság azt az előírást is, hogy a betegszabadságon töltött idővel arányosan csökkenthető a dolgozók éves rendes szabadsága. A nyertes per után a parlament január elsejétől módosította a törvényt, a szakszervezet azonban most kártalanítást követel azoknak, akik a régi szabály miatt rosszul jártak. „Ez nem egy munkaügyi per lesz, hanem egy kártérítési per, és ettől precedensértékű. Bár Magyarországon nincs precedensjog, de mégiscsak egy olyan pert indítottunk a magyar állam ellen, aminek a következményeként akár több tízezer ilyen eset is lehet ebben az ügyben. Ezt a csatát is meg fogjuk vívni” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.
 
   A vagyonőrök is módosítanák a munka törvénykönyvét, szerintük ugyanis az előírások is elősegítik a munkaügyi visszaéléseket. Az ágazati szakszervezet elnöke azt mondja: a 70-80 ezer munkavállaló harmada úgy dolgozik az őket alkalmazó 4-5 ezer cégnél, hogy nincsenek rendben a papírjaik. Ez az alvállalkozói rendszer szerinte egyértelműen az adóelkerülés érdekében épült ki, miközben ténylegesen alig 50-60 cég jelenti a hazai vagyonvédelmet. „Bejelentünk jobbik esetben 8 órára, de 240, 300, 350 órát kell dolgozni egy hónapban, és erre szintén lehetőséget ad a munka törvénykönyve, ami a mi ágazatunkat különösen sújtja, a munka törvénykönyvnek a készenléti munkakörre vonatkozó előírásai sújtják különösen az ágazatot és a munkaidőkeret alkalmazása” – fogalmazott Tarsoly Antal, a Vagyonvédelmi Munkavállalók Országos Szakszervezetének elnöke.

  A munka törvénykönyvét legalább 250 helyen módosítanák a szakszervezetek, a kormányzattal való megegyezés híján, egyelőre peres úton támadják meg a jogszabály egyes paragrafusait.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Módosítják a Munka törvénykönyvét?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector