Startlaphoz Csatlakozz!

Használt ingatlan vásárlására, bővítésre lehet is kérni

Július 1-jén indul az új otthonteremtési program

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 29. hétfő, 17:45

Július 1-jével indul az új otthonteremtési program; a korábbi „szocpolt” felváltó állami támogatást már az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik gyerekeket vállalnak, akár örökbefogadással.

    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a Fejér megyei Nagykarácsonyon tartott sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) az idei költségvetésben 4 milliárd, míg a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el. Hozzátette: mivel a keret „felülről nyitott”, így minden - a feltételeknek megfelelő - igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást.

    Otthonteremtési támogatást - szemben a korábbi rendszerrel - már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet szerdától. Utóbbi a kormány várakozásai szerint elsősorban a vidéken élő családoknak jelenthet megoldást tetőtér-beépítésre, emeletráépítésre vagy hozzáépítésre.

    A csok igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsön felvenni.

    Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától. Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet.

    Ez azt jelenti, hogy egy két gyermekes család egy 110 négyzetméteres lakás vásárlásához 1,3-1,69 millió forintot, míg egy négy gyermekes család ugyanekkora lakásra 2,5-3,25 millió forint támogatást kaphat. A csok rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is.

    A csok rendszerében nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyereket is. Egy-egy gyermek megszületését 4 évre előre lehet tervezni, így például két gyermek vállalása esetén kétszer négy év az erre rendelkezésre álló idő.

    A Magyar Államkincstár a gyerekvállalás „teljesítéseként” elfogadja az örökbefogadott gyereket, valamint az utóbb - bírósági vagy hatósági határozattal - a háztartásba került vér szerinti gyerekeket is.

    Elmondta, eddig éves szinten mintegy 500-an tudták igénybe venni a szocpolt, addig számításaik szerint a csok-ot - ugyancsak éves szinten - várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni.

    Az érdeklődők a csok feltételeivel, igénylésével kapcsolatos kérdéseikkel az Emmi központi ügyfélszolgálati irodájához fordulhatnak, akár személyesen (Budapest, V. Szalay utca 10-14), akár telefonon (06-1-795-31-68), vagy e-mailen ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), általános információkat pedig a www.csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Július 1-jén indul az új otthonteremtési program.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector