Startlaphoz Csatlakozz!

Jóval nagyobb stressznek vannak kitéve a dolgozók

Egészségtelenek az egyterű irodák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 29. hétfő, 17:04

Elsőre sokak számára barátságosabbnak tűnhetnek a modern, egyterű irodák, hiszen közvetlenebb munkakapcsolatot tesznek lehetővé a dolgozók között. Ugyanakkor egészségügyi szempontból nem túl szerencsések – írja a femina.hu.

  Egy, a környezetvédelmi és egészségügyi témákkal foglalkozó Scandinavian Journal of Work című lapban megjelent kutatás szerint azok az emberek, akik egyterű irodában dolgoznak, többször betegek a hagyományos, zárt irodában dolgozókhoz képest.
  A tanulmány készítői úgy vélik, ennek oka egyfelől az, hogy az egyterű irodákban a baktériumok könnyebben terjednek.
 
  Ugyanakkor az, hogy az ilyen, modern kialakítású irodákban 62%-kal több napot betegek a dolgozók, annak is lehet az eredménye, hogy itt jóval több munkahelyi stressznek vannak kitéve.
 
Kevésbé hatékony munkavégzés
 
 Egy korábbi kutatás során - amelyet a Virginiai Állami Egyetem és az Észak-karolinai Állami Egyetem végzett el - kiderült, hogy a nyitott, egyterű irodákban kevésbé eredményes a munkavégzés. A tanulmány kimutatta, hogy a munkavállalók kevésbé motiváltak, illetve elégedetlenebbek a munkájukkal, hiányzik nekik a magánszféra.
 
 Miután zavarhatja őket a kollégák beszélgetése, a csörgő telefonok és egyéb zajok, kevésbé lesz termékeny a munkavégzés.
 
Fokozott munkahelyi stressz
 
  A dolgozókat ugyanakkor frusztrálja a tudat is, hogy a körülöttük jövő-menő kollégák bármikor ráláthatnak számítógépük képernyőjére, illetve hallhatják telefonbeszélgetéseiket. Mindennek eredményeképpen fokozottabb munkahelyi stressz jellemzi az ilyen irodákat. A baktériumok könnyebb terjedése mellett tehát emiatt is jóval egészségtelenebbek az egyterű irodák.
 
  Vagyis bár a munkáltatók úgy gondolják, csökkentik a költségeiket, ha nagytermes munkakörnyezetet alakítanak ki, a dolgozók szociális és lélektani szükségletei nem elégülnek ki az ilyen irodákban, aminek következtében romlik a teljesítményük. Ez pedig a növekvő számú megbetegedésekkel együtt a munkáltató zsebéből húzza ki pénzt.

Forrás: femina.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egészségtelenek az egyterű irodák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector