Startlaphoz Csatlakozz!

A valós alapilletményhez igazítják

Emmi: szerdáig megjelenik az egészségügyi dolgozók mozgóbérét rendező rendelet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 30. kedd, 18:18

Legkésőbb szerdán megjelenik az a két kormányrendelet, amely az egészségügyben dolgozók mozgóbérének számítását már nem a 2012-es, hanem a valós alapilletményhez igazítja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára kedden Zalaegerszegen.

    Lengyel Györgyi a Zala Megyei Kórház Semmelweis-napi ünnepségén azt mondta, a két kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezentúl ne a 2012-ben érvényes alapilletményhez igazodva befagyasztott mozgóbéreket fizessék ki az egészségügyi dolgozóknak. Az ügyeleti díjat, a készenléti díjat, a túlmunka díját és a műszakpótlékot most már a valós alapilletményhez viszonyítva számítják ki.

    Az államtitkár kitért arra is, hogy az OECD kétévenkénti elemzése szerint 2000 óta 3,3 évvel nőtt Magyarországon a várható élettartam, javultak a halálozási mutatók.

    A folyamatban lévő népegészségügyi intézkedések hatásaként csökkent a dohányosok száma, 25-30 százalékkal mérséklődött a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó élelmiszerek fogyasztása, a transzzsírsav-fogyasztás visszafogását szolgáló jogszabályváltozásoknak köszönhetően pedig a kardiovaszkuláris betegségek 20 százalékos visszaesése remélhető Magyarországon. A mammográfiás szűrővizsgálatok számának emelkedésével együtt csökkent az emlőrák miatti halálesetek száma, a szívinfarktusban elhunytak száma tíz év alatt a felére mérséklődött - sorolta az államtitkár.

    Hozzátette: az Egészséges Magyarország 2014-2020 ágazati stratégia célja, hogy az egészségben eltöltött évek számát 2020-ig két évvel növeljék. Ennek érdekében - külön törvényben rögzítve - megerősítik az alapellátást, továbbfejlesztik a szervezett lakossági szűréseket, például a vastagbélszűrés kiterjesztésével, valamint intézkedéssorozat készül a kora gyermekkori prevencióra.

    A szolgáltatók hatékonyságának javítása érdekében fejlesztik a gyermeksürgősségi és a baleseti ellátást, valamint a prehospitális közösségi ellátás feltételeit, továbbá a patológiai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális körülményeit. A párhuzamosságok kiküszöbölését segíti az aktív fekvőbeteg-ellátás koncentrálása és az, hogy az intézményrendszeren belüli specializáció növelésével a magas szintű ellátásokat kevesebb intézményben összpontosítják.

    Lengyel Györgyi szólt arról is, hogy a kórházak működőképességének biztosítása érdekében, az adósságállományuk rendezésére 60 milliárd forintot biztosítanak az idén.

    Az ágazati bérhelyzet javítása terén 2011 óta reálértéken 11 százalékos béremelés történt az egészségügyben, továbbá elindult a rezidenstámogatási program és a szakorvosképzés megújítása - jelezte az államtitkár.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emmi: szerdáig megjelenik az egészségügyi dolgozók mozgóbérét rendező rendelet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector