Startlaphoz Csatlakozz!

Havi bruttó 151 000 forint

Megjelent a kormányrendelet, az egészségügyi szakképzésről, a fiatal orvosok támogatásáról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 15:30

 Megjelent az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről szóló kormányrendelet, amelynek része a rezidensek és a fiatal szakorvosok támogatási programja is.

    A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható dokumentum szerint a támogatott szakképzésben a rezidens az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) létesít közalkalmazotti jogviszonyt, a szakképzés idejére általa választott egy egyetemmel szakképzési megállapodást köt.

    A szakminiszter minden év október 31-éig közzéteszi a következő év január 1-jétől december 31-éig betölthető rezidens-keretszámokat.

    A támogatott szakképzésben a rezidenseket úgynevezett tutorok felügyelik, egy-egy - a képzőhely által kijelölt - tutor egyszerre legfeljebb három jelöltet, a javadalmazásuk rezidensenként havi 50 ezer forint lesz.

    A rendelettel létrehozott rezidenstámogatási program a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban, a miniszter által meghatározott speciális szakterületeken és a hiányszakmákban elhelyezkedő rezidensek támogatását szolgálja a szakképzési időből hátralévő részben.

    A szintén a rendelet által létrehozott fiatal szakorvosok támogatási programjában azok vehetnek részt, akiket szakvizsgájuk után teljes munkaidőben foglalkoztat valamely érvényes finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató. A szakorvosonként havi bruttó 151 000 forintos programban az augusztus 31-ét követően az első szakorvosi vagy kórházi, klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgájukat megszerző szakorvosok és szakgyógyszerészek részesülhetnek a szakvizsga megszerzését követő öt évig, valamint a rezidenstámogatási program ösztöndíjaiban részesülő és augusztus 31-éig első szakorvosi vagy kórházi, klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgát tett fiatal szakorvosok és szakgyógyszerészek részesülhetnek 2016. január 1-jétől számított öt évig.

    Múlt csütörtökön, sajtótájékoztatón az egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt: idén július elsejétől központosítják a rezidensképzést, és jövőre nettó 270 ezer forint lehet a szakorvosi minimálbér.

    Zombor Gábor akkor kifejtette, a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, hanem az ENKK-val szerződnek, az illetményüket pedig a központi költségvetésből biztosítják. Tehát - szakítva az eddigi gyakorlattal - nem az adott kórháznak kell kigazdálkodnia a rezidensek bérét - mondta az államtitkár, hozzátéve: így az intézményeknél 3,4-5 milliárd forint marad, amelyet más célra is felhasználhatnak.

    Problémát jelentett az is - fejtette ki -, hogy a rezidenseknek, miután letették a szakvizsgát, és így kikerültek az ösztöndíjrendszerből, jelentősen csökkent a jövedelmük. Ezért jövő januártól legalább öt évig havi bruttó 151 ezer forint plusztámogatás illeti meg a fiatal szakorvosokat, akik közfinanszírozott ellátás keretében gyógyítanak. Ezt azt jelenti - mondta -, hogy körülbelül havi nettó 270 ezer forint lesz a szakorvosi minimálbér.

    Zombor Gábor kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés biztosítja a megfelelő forrásokat és ezt a komplex programot, a jövő évi büdzsében 9 milliárd forint áll erre rendelkezésre. Elmondta még, hogy míg 2010-ben a szakorvosi képzésben négyszázhúsz jelentkező volt, a 2015-re meghirdetett államilag támogatott szakképzés keretszáma 1167 fő, tehát akik akarnak, azok részt tudnak venni a programban.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megjelent a kormányrendelet, az egészségügyi szakképzésről, a fiatal orvosok támogatásáról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector