Startlaphoz Csatlakozz!

Most a „vérüket” adták, szeptemberben fölmondanak

Időzített felmondásokat gyűjtöttek a tegnapi demonstráción

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 02. csütörtök, 09:02

Az időzített felmondások gyűjtése lett a közös pontja az egészségügyi szervezetek Semmelweis napi demonstrációjának. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség őszig adtak határidőt a kormánynak arra, hogy érdemben javítson béreiken és a munkakörülményeiken – írja a Népszabadság.

 Ha ez nem teljesül szeptember 30-án, egyszerre élesítik az addig összegyűjtött valamennyi fölmondást. A technika nem ismeretlen, négy évvel ezelőtt a Magyar Rezidens Szövetség hasonló eszközzel kényszerítette tárgyalóasztalhoz Szócska Miklós akkori egészségügyért felelős államtitkárt. Ennek gyümölcse lett az az ösztöndíjrendszer, amely az addig gyalázatos béreiket elviselhetőre korrigálta.
 
  A MESZK egy óriás dobozban gyűjti szeptemberig a felmondónyilatkozatokat, az Akciószövetség pedig ügyvédi letétbe helyezi azokat.
 
  Az egészségügyi érdekvédők tavasz óta próbálják utcai demonstrációkkal jelezni a kormánynak: elég volt, nem akarnak tovább havi 120-150 ezer forintért, rossz munkakörülmények között dolgozni. Remélték, a kormány a jövő évi költségvetésben annyi forrást rendel az egészségügynek, hogy abból megkezdődhet egy tisztességes béremelés a szektorban. A költségvetést elfogadták, hiába vonultak az utcára, hiába írtak petíciót, levelet többször is a döntéshozóknak. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke most azt reméli, hogy júliusban, amikor a kormányülés napirendjére tűzik az egészségügyet, még fölülírhatják a mostani számokat.
 
  Míg a Jászai Mari téren négy-ötezer fehér pólós gyülekezett a szakmai kamara hívására, addig a másik szervezet, az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség József Nádor téri kórházi szükségsátránál ennél szerényebb számban demonstráltak a fekete pólósok. Mindkét helyszínen volt színpad és szónokok.
 
  Azonnali bérintézkedést, jobb béreket, normális munkaruhát és működő eszközöket – követelték transzparenseiken, de volt olyan is, aki a táblájára azt írta: „Ki van a seggünk!” A pólóikon ezúttal is - mint korábbi demonstráción - viselték a zöld és a fekete szalagokat. Újra kiosztották a tizenkét pontot tartalmazó szórólapot, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak. Ezek között egyebek mellett a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.
 
  A MESZK a körúton, a Bajcsy Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át vitte saját demonstrálóit a Kossuth téri színpadig. A Jászai Mari térről az István, a király rockoperából Koppány vezér dalára indultak meg, a Parlament előtti térre pedig már a Verdi Szabadságkórusára vonultak be. A tömeg nemcsak táblákat, lufikat hozott magával az Országháza elé, hanem egy hatalmas hungarocell szívet, melyre több ezer fiola kémcső „vért” hoztak annak szimbolizálására: vérüket adják/adták a munkájukért. A szív mellé került egy nagy doboz is, a színpadi beszédek alatt sorra hozták és dobták be a tüntetők az időzített felmondásokat.
 
  A kamara elnöke, Balogh Zoltán újságírók előtt úgy becsülte: ezernyi gyűlhet össze a demonstráció alatt. Volt olyan megye, amely tíz-húsz darabot kért az előre megírt, fölmondó nyomtatványból, de volt olyan is, amely több százat. Az érdekképviselő szerint csak a demonstráció alatt összegyűlő ívekkel is meg lehet bénítani az ágazatot, mert van olyan intézmény, ahol már néhány dolgozó távozása ellehetetleníti a betegellátást.
 
  A téren demonstrálók közül többen is elmondták: már most szabálytalanul, a törvényes munkaidő keretén felül dolgoznak, mert nincs elég ember a betegek mellé. Jövedelmük több mint negyede ilyen jövedelem.
 
  A színpadról Balogh Zoltán arról beszélt, a kormánynak is tudnia kéne, hogy szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyet építeni. Mint mondta: „Nem kívánunk mást, csak kiszámítható életutat itthon, Magyarországon”.
 
  A József Nádor téren ünneplők előtt az Európai Szakszervezetek főtitkára, Bert Van Caelenberg arról beszélt, hogy a munkaidő irányelveket be kell tartani, ha ezt az egyes országok nem hajtják végre, akkor szervezete elmegy az Európai Bíróság elé és vádat emel. Azt mondta: az egészségügy nem áru, hanem egyetemes jog és ennek biztosítására együtt kell tenni. Szerinte az egészségügyben dolgozóknak ha nincs méltányos bérük, két választásuk van: elmehetnek Európa más országaiba dolgozni, vagy tüntethetnek és kikényszeríthetik, hogy azok akik felelősek a helyzetért tegyenek ellene.
 
  Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség színpadáról egyebek mellett arra kérték tagjaikat, hogy újabb nyomásgyakorlásként mondják fel az önkéntes túlmunka szerződéseiket. Valamint elmondták, hogy ők is elkezdték az időzített felmondások gyűjtését. Szimpatizánsaik előtt nemcsak az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagszervezeteinek vezetői, de Nagy Bandó András humorista és Sándor Mária, a fekete pólós mozgalom elindítója is fölszólalt.
 
  A szerdai demonstráció a Kossuth téren tartott virrasztással zárul. A virrasztás ideje alatt politikai fórumot tartanak a parlamenti pártok képviselőivel. A kerekasztal beszélgetésre nem fogadta el a meghívást a kormánypártok egyike sem, valamint a Demokratikus Koalíció. A DK távolmaradását azzal indokolta, ők tartják magukat ahhoz, hogy a Jobbik képviselőivel nem ülnek egy asztalhoz.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Időzített felmondásokat gyűjtöttek a tegnapi demonstráción.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector