Startlaphoz Csatlakozz!

Kiszámítható működés a Klik átszervezésével?

Balog: bővülő források az oktatás területén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 05. vasárnap, 15:57

Bővülő forrásokkal számolhat jövőre a köznevelés és a felsőoktatás területe: előbbi költségvetési támogatása hétmilliárddal, utóbbié több mint hatmilliárd forinttal emelkedik - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy pénteki fővárosi háttérbeszélgetésen.

    A tárca vezetője kiemelte: az iskolák állami fenntartásba vétele teljesen lezárult, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével kiszámíthatóbbá, eredményesebbé és gazdaságosabbá vált a működés.

    Júliustól a szakképzési rendszer leválik az Emberi Erőforrások Minisztériumáról (Emmi), de ezzel nem kerül ki a köznevelési rendszerből - jelezte. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete lehetőség arra, hogy konszolidálják a Klik működését az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

    Balog Zoltán megjegyezte: az egyházak általi intézményfenntartást akkor támogatják, ha az összhangban van az érintettek akaratával is. Ezt figyelembe vették az átalakítások során is.

    A miniszter szólt arról is, hogy a 2016/2017-os tanévben már mindenki ingyen kapja a tankönyvet az általános iskola első négy osztályában. Összesen hétszázezer gyermek kapja onnantól vagy ingyen, vagy támogatással a tankönyveket: négyszázezer kisiskolás, a további háromszázezer gyermek pedig nagycsaládos, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban és egyéb szociális juttatásban részesül.

    Kitért arra is, hogy 15 százalékkal csökkent a kiadványok ára a tankönyvfejlesztés központosításának köszönhetően.

    Folytatódik a pedagógusok bérének emelése, amire 20 milliárdot különítettek el a Klik jövő évi büdzséjében. Az intézkedés 153 ezer pedagógust érint.

    A hároméves kortól kötelező óvodai ellátás férőhelyeinek biztosítására fejlesztési program indult, e célra az önkormányzatoknak 2,5 milliárdot biztosítottak.

    A mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetése folytatódik, 1,173 millió gyermek sportolhat szeptembertől ilyen keretek között.

    Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár elmondta: a pedagógusok minősítési rendszerének köszönhetően idén januártól több mint 22 ezer pedagógus lépett magasabb kategóriába, számuk jövő januártól további több mint 15 ezerrel bővül. Jelezte: a pedagógusok előmenetelére a nem állami intézményeknél 4,3 milliárdos forrást terveztek be.

    További feladatok kerülnek az Oktatási Hivatalhoz, a pedagógiai szakmai szolgálatok a tanfelügyelettel és minősítéssel összefüggő feladatokban is részt vesznek.

    Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta: kiemelt feladat a felsőoktatásban a PPP-konstrukciók kivezetése, a jövő évi költségvetésben felülről nyitott előirányzat szerepel.

    Megerősítette, dolgoznak a felsőoktatási bér-előmeneteli rendszeren, ennek részletei őszre várhatóak.

    Novák Katalin családügyi államtitkár kérdésre közölte: a kormány által tervezett, a családbarát közgondolkozást erősítő, a családbarát szemléletformálást célzó országos kampánysorozat elsődleges célja az információátadás, hogy az érintettek a családtámogatási rendszer bővítéséről megfelelő információval rendelkezzenek. Ennek érdekében ősszel csalad.hu néven internetes oldal indul és novemberre nemzetközi demográfiai fórum rendezését is tervezik a kormányfő részvételével.

    Hangsúlyozta: a kampány nem valami ellen szól, hanem valami mellett. Továbbra sem szeretnék senkinek megmondani, hogy hogyan éljen, hány gyermeket vállaljon.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog: bővülő források az oktatás területén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector