Startlaphoz Csatlakozz!

Optimális és üdvözítendő kormányzati elvárás

Nem lehet hova rakni Czomba számait

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 06. hétfő, 08:53

Túlzottan optimista a munkaerőpiacért felelős államtitkár? Vagy a jegybank túl óvatos? Netán legutóbb a válság idején jellemző mértékű leépítésekre kell készülni jövőre a versenyszférában? Valahogy nem jön ki a matek...- írja az mfor.hu.

 Az idei 1,7 százalék után jövőre 1,1 százalékkal bővülhet a versenyszféra foglalkoztatottsága - áll a Magyar Nemzeti Bank nemrég kiadott inflációs jelentésének makrogazdasági előrejelzésében. Ha számszerűsíteni szeretnénk ezeket a változásokat, akkor a szektor tavaly év végi 3,1 milliós foglalkoztatottsága idén 52 ezerrel nő majd, jövőre pedig 34,7 ezer fővel, miközben 2014-ben 117 ezer fős volt a bővülés mértéke.
 


  Az adatok jól tükrözik: az elmúlt időszakban megszokott fellendülés és növekedés a versenyszférában lendületét veszti, és 2016-ban pedig még annyival sem fog nőni a létszám, mint 2011-2012-ben, amikor a gazdaságunk problémákkal küszködött (emlékezetes, 2012-ben jelentette be Matolcsy akkor még nemzetgazdasági miniszterként a több mint 800 milliárd forint összértékű kiigazító lépéseket).
 
  A Magyar Nemzeti Bank ilyen fokú pesszimizmusa önmagában is érdekes, ám annak tükrében még inkább az, hogy Czomba Sándor, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár két héttel ezelőtt még úgy fogalmazott:

  „Normál üzemmenetben az várható el, hogy jövőre 60-70 ezer új munkahely jön létre a versenyszférában, azaz az elsődleges munkaerőpiacon”.

  Az államtitkár által említett szám pedig nagyjából duplája annak, amire a jegybanki prognózis utal, vagyis jelentős differencia van a vélemények között. Igaz ugyanakkor az is, hogy a jegybanki előrejelzés alapján számolt változás egy nettó érték, vagyis a létszámbővűlés és a leépítések egyenlege, ám még ennek fényében sem sokkal jobb a helyzet.
 
  Ha ugyanis jövőre tényleg létrejönne 60-70 ezer új munkahely, ami mellett végül csak 34 ezerrel bővül a foglalkoztatottság, akkor az 26-36 ezer fős leépítést jelentene 2016-ban. Ez azonban komoly gondot jelentene, hiszen legutóbb ilyen volumenű elbocsátásokra 2008-2009-ben, vagyis a válság idején volt példa.
 
Kiegészítés: 
 
  Ha a Czomba Sándor által említett számot bruttónak vesszük, akkor a fentiek mellett van egy másik probléma is a 60-70 ezres bővüléssel; vagyis ez túlságosan is kevésnek tűnik. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat új, nem támogatott munkahelyekre vonatkozó évesített száma alapján ugyanis még a válság idején, 2009-ben is kicsivel több mint 140 ezer új munkahelyet létesített a magánszektor, 2014-ben pedig közel 193 ezer új munkaerőigényt jelentettek be a cégek az adatok alapján. 
 


  Másik lehetőség, ha a Központi Statisztikai Hivatal által közölt, 5 főnél nagyobb vállalkozások adatait vizsgáljuk meg, melyek szerint tavaly 48 ezerrel nőtt a dolgozók létszáma a szektorban. Ezzel összevetve az államtitkár által említett szám viszonttúlságosan magasnak tűnik, főleg úgy, hogy a 2000-ig visszamenőleg elérhető adatok alapján a tavalyi bővülés rekordnak számít. Még ugyanis a válság előtt sem növekedett hasonló mértékben a versenyszférában alkalmazottak létszáma. 
 


  Harmadik és egyben utolsó opció, hogy a Czomba Sándor által konkretizált 60-70 ezres létszám egy olyan kormányzati elvárás, melyet optimálisnak és üdvözítendőnek találnának. A baj viszont akkor az, hogy ez kicsit megint „irreálisnak” tűnik a „népi megfigyelésekre alapozva” és a legfrissebb jegybanki prognózis tükrében. 

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem lehet hova rakni Czomba számait.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector