Startlaphoz Csatlakozz!

Minden magánpénztári tag visszakényszerülhet az állami rendszerbe

Nyugdíj: rengeteg emberrel szúrnak ki

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 06. hétfő, 17:06

Minden magánpénztári tag visszakényszerülhet az állami rendszerbe, ha továbbra sem hajlandók a jogalkotók a járadékszolgáltatás anomáliáját megoldani. A tb-be visszautalás az idén az előző évinek már több mint háromszorosa volt. Pedig a pénztárak sikeresen vették a tagdíjfizetési arányra vonatkozó akadályt júniusban is.

  Bár eredetileg teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabott a kasszák számára törvény a tagdíjelőírással, a pénztárak eddig szépen vették az akadályt. Az első két „vészhónap” után a június is sikeres volt. A Horizont jelenleg 83 százalékos fizetési arányt tud felmutatni (mindössze 6703 tagjuk nem rendezte tagdíját). Az MKB Manyup a június akadályát 73 százalékos eredménnyel vette. A hetvenszázalékos korlátot sikeresen (bár éppen csak hogy) megugrotta a Szövetség is. A Budapest arról tájékoztat, hogy a tagdíjfizetők aránya 81 százalék – írja Az én pénzem blog.
 
  A pénztáraknak már 2013-ban kellett volna járadékot kínálniuk, de erre a jogalkotók mulasztása miatt nem voltak képesek. Ezért fogott most össze a piac 80 százalékát tömörítő két legnagyobb magánnyugdíjpénztár, hogy a nyilvánossághoz fordulva kérje újra a szükséges állásfoglalást a jegybanktól. A már említett tagdíjfizetési szabályozás mellett a törvény a járadékra is kitért, aminek alapján elsőre rendeződni látszott a helyzet. A megoldás azonban – derült ki a Horizont Manyup által közzétett közleményből – csak látszólagos. A rendelkezések értelmezésében pedig állításuk szerint egyszerűen nem hajlandó segíteni az MNB.
 
  A magánnyugdíjpénztárakat szabályozó törvény kihirdetése után a kasszák – írja a Horizont – először e-mailben, majd levélben fordultak a felügyelő szervükhöz, a Magyar Nemzeti Bankhoz, hogy a törvény értelmezésével kapcsolatban iránymutatást kapjanak. A több alkalommal kért konzultációra azonban eddig nem került sor. Az MNB időközben kiadott állásfoglalása (ez a tagdíjfizetésre vonatkozott) ellenére a törvényben számos pont még mindig nehezen értelmezhető, illetve egymással ellentmondásos kitételeket tartalmaz.
 
  A szakemberek szerint ezek közül kiemelkedik a járadékkérdés. Emlékeztetnek arra, hogy az Állampolgári Jogok Biztosának Hivatala 2015 áprilisában befejezett jelentésében is a törvényi helyzet tisztázására kérte fel a MNB-t. A jogalkotóknak sikerült egy csiki-csuki helyzetet létrehozniuk. Járadékot akkor szolgáltathatnak a pénztárak, ha százmillió forintos tartalékot képeznek. Egy olyan tevékenységre, aminek gyakorlatilag nincs kockázata. A törvény szerint ugyanis a kasszák olyan típusú járadékot adhatnak, ami csak a pénztártag saját, hozamokkal növelt megtakarításait fizeti ki részletekben.
 
  A kasszák biztosítótól is vehetnek járadékot. Többen erre a lehetőségre számítottak, és várták, hogy piacra lépjenek a biztosítók egy ilyen termékkel. Nem véletlenül maradt el azonban ez az aktus. A törvény egyik passzusában kimondják, hogy biztosítótól életjáradék vásárolható (ebben az esetben a folyósító – szemben az előbb leírt „pénztári” járadékkal –kockázatot vállal, megbecsüli az ügyfél élettartamát, és arra egy meghatározott összeget ígér, amit akkor is fizetnie kell, ha esetleg a számítással ellentétben az ügyfél jóval tovább él, és így a járadék alapjául szolgáló tőke időközben elfogy).
 
  Két bekezdéssel arrébb viszont azt mondja ki a törvény, hogy a manyup nem vásárolhat másmilyen járadékot biztosító intézettől, csak olyat, amit saját maga is folyósíthatna. Ha tehát szigorúan értelmezik a jogszabály szövegét, akkor a biztosítótól vásárolható járadék egy üres halmaz. A Horizont szerint tovább rontja a pénztárak járadékfolyósítási esélyeit, hogy a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet alapvetően más jogi és üzleti feltételek mellett íródott, teljes mértékben elavult, így nem alkalmazható az újonnan január 1-jétől érvényes jogszabályi környezetben.
 
   Jelenleg pénztáranként legfeljebb tucatnyi tagot érinthet a kérdés. Számuk azonban az évek múlásával nyilvánvalóan nő. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a nyugdíjkorhatárt elérők hiába tartottak eddig ki a manyup-rendszer mellett, most kényszerűen mégis visszalépnek a tb-be. Alighanem ennek lehet a következménye, hogy az idei első negyedévben 2014. azonos időszakához képest az államhoz utalt nyugdíjpénz több mint háromszorosára nőtt, megközelítette az 570 millió forintot. A tagdíjként befizetett összegek egyébként ebben az esetben is visszajárnak.

Forrás: 168 óra
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj: rengeteg emberrel szúrnak ki .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector