Startlaphoz Csatlakozz!

Káosz jellemzi a szakképző iskolák fenntartóváltását

Nem tudni, ki lesz a munkáltatója több tízezer pedagógusnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 12:20

Ugyanolyan káosz jellemzi a szakképző iskolák fenntartóváltását, mint annak idején a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakulását. Se a tanárok, se a diákok, valójában senki sem tud semmit. Talán még az új fenntartó, a nemzetgazdasági tárca sem látja át a folyamatokat – írja a Népszabadság.

 Esztelen roham és hiányos jogalkotás – így foglalható össze az a folyamat, ahogy a szakképző iskolák átkerülnek a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium intézményfenntartói kötelékébe. Az Orbán-kormány július elsejétől érvényes rendelkezése mintegy háromszáz intézményt érint.
 
  A változás indokaként a kormány a képzés színvonalának emelését jelölte meg. A kormány azért is ki akarta szervezni a Klikből a szakképzést, mert a túlságosan centralizált rendszerben felnőttképzést is végző szakiskolák nem tudtak jól működni. Czomba Sándor szakképzésért felelős államtitkár egy tavalyi konferencián azt mondta, „mennyiségi és minőségi változásokra van szükség a szakképzés rendszerében, így a fenntartóváltás keretében a gimnáziumokat leválasztják majd a szakiskolákról és szakközépiskolákról, mivel a gimnáziumok másfajta gondolkodásmódot igényelnek, és szerepük a főiskolára és egyetemre történő felkészítés lesz.”
 
  A fenntartóváltásról szóló kormányrendelet májusban jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogszabály szerint az iskolák szakmai irányításáért a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felel majd, a minisztérium pedig az intézmények fenntartója lesz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig már aláírta a most létrejövő szakképzési centrumok alapító okiratait, és kinevezte ezek főigazgatóit. A köznevelési intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződnek.
 
  A kommunikáció és a valóság közt azonban éles a kontraszt. Szüdi János jogász lapunknak elmondta: a centrumba kerülő intézmények helyzete valóban jobb lehetne, mint a Klik égisze alatt volt. Önmagában már az is előnyös lenne, hogy az intézmények számos kérdésben visszakapnák a döntési jogukat, csakhogy a helyzet az, hogy a szakképzési centrumokról ma még csak annyit lehet tudni, hogy költségvetési szervek, amelyeknek tagintézményei a szakképző iskolák. Ennek azért van jelentősége, mert ez a centrum valójában nem hivatal, hanem egy új köznevelési intézménytípus. Ennél többet azonban nem lehet tudni róluk, senki sem tudja, hogy ki miben dönt, nincsenek leosztva a feladatok.
 
  A helyzet Szüdi szerint kísértetiesen emlékeztet a Klik megalakulásának időszakára: a közoktatásért felelős mamutintézmény megalakulása szintén nem volt előkészített, nem támogatták meg jogszabályokkal, s törvénytelenül működött hónapokig. Ám úgy látszik, abból a helyzetből az Orbán-kormány mit sem tanult, hiszen a centrumok létrehozásával, az erőltetett fenntartóváltással a szakképzésben most ugyanezt az exlex állapotot állította elő.
 
 Csak néhány példa: nincs világos jogszabály arra, hogy ki lesz a munkáltatója annak a több tízezer pedagógusnak, aki szakképző intézményben tanít, mint ahogy arra sincs világos útmutató, ki felel a tanulói jogviszonyért. Nem tudni, ki dönthet a munkáltatói jogokról: a tagintézmény (iskola) vezetője vagy pedig a centrum vezetője.
 
 – Sem a munkajogi kérdések nincsenek elrendezve, sem a pedagógiai programok, sem a szervezeti és működési szabályzat – mondja Szüdi. Azért sem érti, mi szükség volt erre a rapid átalakításra, mert a tervek szerint egy év múlva ilyenkor valamennyi iskolatípus megváltozik a szakképzésben. A szakiskolák szakközépiskolák lesznek, a szakközépiskolák pedig szakgimnáziumok. Érthetetlen, hogy egy éven belül miért kell az intézményeknek kétszer is átalakulniuk.

Forrás: Népszabadság
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem tudni, ki lesz a munkáltatója több tízezer pedagógusnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector