Startlaphoz Csatlakozz!

Hiba
  • Hiba történt a komponens betöltésekor: com_fbcnt, 1
Változások a felsőoktatásban

Az oktatóknak a jövőben munkaidejük 20 százalékát kutatásra kell fordítaniuk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 16:23

Elfogadta az Országgyűlés 123 igen és 65 nem szavazattal a felsőoktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. A már korábban is bemutatott változások közül az egyik legfontosabb, hogy az egyetemeknek képzéseik egy részét idegen nyelven is meg kell hirdetniük. A sokat vitatott konzisztóriumok is létrejönnek, amelyek az intézmények stratégiai döntéseit készítik elő, valamint segítik és ellenőrzik a gazdálkodást. Az ötfős testület tagja a kancellár és a rektor, a további három személyt az emberi erőforrások minisztere delegálja, akiknek a megbízása öt évre szól, és munkájukért nem kapnak díjazást – írja a Napi Gazdaság.

  A változás érinti az oktatók munkaidejének a felhasználását is. A módosítás következtében a munkáltató a korábbi 70 helyett csak 40 százalékkal emelheti meg a tanításra fordított, törvényben meghatározott időkeretet. Új elem, hogy az oktatóknak a munkaidejük 20 százalékát kutatásra kell fordítaniuk. Legfeljebb öt évig külföldi, magyar nyelvű képzést folytató egyetemen is taníthatnak a miniszter által meghirdetett felsőoktatási együttműködési program keretében, miközben idehaza megmarad a munkaviszonyuk.
 
 Az egyetemek szeptembertől felvehetnek mesteroktatókat, mint arról már korábban is írtunk, fizetésüket a közalkalmazotti bértábla alapján az intézmények határozzák meg. Az államilag finanszírozott képzésen a hallgatóknak két félév átlagában legalább 18 kreditet kell megszerezniük félévente, különben át kell sorolni őket önköltséges képzésre.
 
  A módosítás következtében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tisztségviselői legfeljebb négy évig tölthetik be a posztot. Lesznek hallgatói kompetenciamérések, és létrejöhetnek a közösségi felsőoktatási képzési központok is. Új intézményi formaként megjelent az alkalmazott tudományok egyeteme megjelölés is.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az oktatóknak a jövőben munkaidejük 20 százalékát kutatásra kell fordítaniuk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector