Startlaphoz Csatlakozz!

A mutató a szakszervezeti törekvések számára könnyen érthető és jól használható fogódzót jelent

Szakszervezetek: a létminimum-számítás fontos, hiánypótló információkat tartalmaz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 18:43

A létminimum-számítás fontos, hiánypótló információkat tartalmaz, ezért a szakszervezetek nem értenek egyet a megszüntetésével, amíg meg nem születik a megállapodás az új létminimum-számítás módjáról - közölte az öt szakszervezeti konföderáció kedden.

    Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös közleményükben hangsúlyozták: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) létminimum-számításának kiemelkedő érdeme, hogy az élelmiszerfogyasztási normából kiindulva a megélhetés egyéb - lakhatási, ruházkodási - feltételeit is számba vevő minimumot határoz meg egyéni és családi szinten is. Így a mutató a bérek kívánatos nagyságával kapcsolatos szakszervezeti törekvések számára könnyen érthető és jól használható fogódzót jelent - írják.

    A szakszervezetek a közlemény szerint egyeztettek a kérdésről a statisztikai hivatal szakembereivel, ahol tájékoztatást kaptak a jelenlegi létminimum-számítás hiányosságairól, azonban az érdekvédelmi szervezetek továbbra is a létminimum-számítás megtartása mellett foglaltak állást. A felek a közlemény szerint megállapodtak abban, hogy összevetik a magyar létminimum-számítás adatait a novemberben elkészülő, az alacsony jövedelmű és fogyasztású háztartások európai uniós módszertan szerinti felmérésének eredményével, majd az összevetés alapján - a szakszervezetekkel ismét megvitatva - tesz a KSH új javaslatot a létminimum-számítás jövőbeli kezelésére.  

    A szakszervezetek tájékoztatása szerint azonban a mostani KSH-kiadványban az szerepel, hogy a hivatal a létminimum-számítást egy célját tekintve más, szegénységi mutatóval tervezi felváltani. Ez a megfogalmazás olyan irányváltást jelent, amely mögött nem jött, nem is jöhetett létre a KSH által is szükségesnek tartott társadalmi konszenzus, hiszen nem indult még meg erről az ígért társadalmi párbeszéd - olvasható a közleményben.

     A szakszervezetek bíznak benne, hogy érdemben tudnak egyeztetni a statisztikai hivatal szakembereivel novemberben és a végleges döntés a létminimum-számítás jövőjéről csak ezt követően születik meg.

    Németh Zsolt, a KSH elnök-helyettese június 24-én jelentette be, hogy ebben a formájában utoljára jelent meg a létminimum-számítás, mivel szakmai szempontból kevésbé alkalmas a szegénység mérésére. A KSH bevezet egy új mutatót, amellyel azokat szeretné majd mérni, akiknek a legnehezebb a sorsuk a társadalomban. Mint mondta, az eddigi mutató valójában nem létminimumot mér, hanem a tisztes, szerény megélhetés szintjét, amilyet az Európai Unióban sehol nem számítanak. Németh Zsolt szerint túl heterogén az a kör, amely a „létminimum” alá tartozik, ezért a számítás alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon. A KSH kimutatása szerint a háztartások bő 35 százaléka él a létminimum alatt.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek: a létminimum-számítás fontos, hiánypótló információkat tartalmaz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector