Startlaphoz Csatlakozz!

A munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartatása a cél

NGM: a munkaügyi hivatal a tájékoztatásra fókuszál a büntetés helyett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 08. szerda, 14:26

A tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése és a szabályok betartatása a célja a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseknek, nem a büntetés - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

    A tájékoztatás szerint a hatósági ellenőrzéseket a munkavállalók jogainak védelmében végzik, a hatóság minden munkáltatónak segítségére lehet abban, hogy megelőzzék a munkabaleseteket, a foglalkozási megbetegedéseket, valamint a munkaügyi szabálytalanságokat. Az ellenőrök legtöbbször csak figyelmeztetnek vagy kötelezik a munkáltatókat a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására - írják.

    Az NGM közleményében hangsúlyozza: a hatóság a munkáltatókat vizsgálja, szabálytalanság esetén velük szemben jár el, a dolgozóknak tehát nincs mitől tartaniuk az ellenőrzések során. Engedély nélkül azonban nem hagyhatják el a helyszínt, meghallgatásuk esetén pedig a valóságnak megfelelően kell nyilatkozniuk. Ha attól félnek, hogy káros következménye lehet tanúvallomásuknak, kérhetik a hatóságot, hogy személyes adataikat zártan kezelje.

    Az ellenőrzések jellemzően nem kérelem alapján történnek, hanem a hatóság dönt arról, hogy mely munkáltatókat vizsgálja, ugyanakkor a munkavállalók is fordulhatnak panaszukkal vagy közérdekű bejelentésükkel a munkavégzés helye szerinti munkavédelmi vagy munkaügyi hatósághoz. Az ellenőrzések hatékonysága érdekében a hatóság előzetes bejelentés nélkül végezhet helyszíni ellenőrzéseket - olvasható az NGM tájékoztatásában.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NGM: a munkaügyi hivatal a tájékoztatásra fókuszál a büntetés helyett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector