Startlaphoz Csatlakozz!

A tevékenységüket szabályozó törvény nem fogalmaz világosan

Kiürülnek a magánkasszák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 08. szerda, 15:30

 Továbbra sem tudnak járadékot fizetni a magánnyugdíjpénztárak azoknak a tagoknak, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, ezért a nyugdíjra jogosultak többsége aktív éveinek lezárultával visszalép az állami rendszerbe. A pénztárak azt állítják, azért nem tudnak fizetni, mert a tevékenységüket szabályozó törvény nem fogalmaz világosan – írja az mno.hu.

  Nem kaphatnak pénzt a magánnyugdíjpénztáruktól azok a tagok, akik nyugdíjba mennek, mivel a jelenlegi szabályozás megakadályozza őket abban, hogy fizessenek. A kasszák szerint a legnagyobb gond az, hogy a szabályok nem teszik lehetővé, hogy a tag egyben vegye fel azt a pénzt, amelyet az évek alatt összegyűjtött, ezért a pénztárak ezt csak havi járadék formájában juttathatnák el a nyugdíjasokhoz. A törvény a kasszák szerint önellentmondásba keveredik, amikor a havi járadékokról esik benne szó.
 
  A problémát a Horizont Magánnyugdíjpénztár szerint az okozza, hogy járadékszolgáltatást a pénztárak úgy biztosíthatják, hogy vagy maguk folyósítanak járadékot, vagy egy biztosítóintézettől vásárolják meg. Ha a pénztár maga nyújtja a járadékot, akkor a január 1-jétől érvényes szabályozás szerint úgynevezett pénztári járadékot kell fizetnie a pénztártagnak. Ez a típus nem hordoz kockázatot a folyósító számára, mert csak a pénztártag saját, hozamokkal növelt megtakarításait fizeti ki részletekben. Így akkor sem állhat elő fizetési nehézség, ha a pénztártag a pénztár által becsültnél jóval tovább él. Ennek ellenére a törvény százmillió forintos tartalékot ír elő a folyósítás elkezdésének feltételéül egy nem létező kockázat fedezetéül, amit a magánnyugdíjpénztárak a jelenlegi pénzügyi helyzetükben nehezen vagy egyáltalán nem képesek elkülöníteni, hiszen az összeg a pénztár működési kiadásait terheli, ami a lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a kasszák fenntartására is alig elegendő.
 
  A pénztárak másik lehetősége, hogy a járadékot egy biztosítótól vásárolják meg. Erről a törvény azt mondja egy helyen, hogy életjáradéknak kell lennie. Magyarán olyan járadéknak, ahol a folyósító kockázatot vállal, megbecsüli az ügyfél élettartamát, és arra egy meghatározott összeget ígér, amelyet akkor is fizetnie kell, ha esetleg a számítással ellentétben az ügyfél jóval tovább él, és így a járadék alapjául szolgáló tőke időközben elfogy. Két bekezdéssel arrább viszont azt mondja ki a törvény, hogy a pénztár nem vásárolhat másmilyen járadékot biztosítóintézettől, csak olyat, amilyet saját maga is folyósíthatna. Azaz ha szigorúan értelmezzük a jogszabályi szöveget, akkor a kasszák egyáltalán nem vásárolhatnak életjáradékot a biztosítóktól – állítják a magánkasszák.
 
  A jelenlegi helyzetben a nyugdíjba vonulók nem tehetnek mást, mint az összegyűjtött pénzüket visszautalják az állami rendszerbe, így teljes állami nyugdíjat kapnak. Azt is választhatnák ugyan, hogy benntartják a pénzüket a magánkasszában, bízva abban, hogy előbb-utóbb tisztázódik a jogi helyzet, és megkaphatják az összeget, de ez csak nagyon keveseknek éri meg. Ez esetben ugyanis csak az állami nyugdíj 75 százalékára számíthatnak, és ezt egészítené ki az a pénz, amely a magánnyugdíjpénztártól jár. A tagok többségének azonban nincs annyi megtakarítása, amely fedezné ezt a 25 százalékos különbséget, ezért ők valószínűleg akkor is visszalépnének az állami rendszerbe, ha a kasszák járadékfizetése nem ütközne akadályba.

Forrás: mno.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiürülnek a magánkasszák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector