Startlaphoz Csatlakozz!

Gyakran több akadályt kell legyőzniük

Öt dolog, amit érdemes eltanulni a női vezetőktől

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 09. csütörtök, 07:01

„Tökösebbenek kéne lenned!” „Úgy kell viselkedned, mint egy férfi!” – mondják gyakran a vezetői pozíciót betöltő nőknek, pedig egyre több szakember hangoztatja, hogy számos olyan dolog van, amiben a nők jobban teljesítenek, mint a férfiak, ezeket nem elnyomni kéne, hanem megtanulni. Gyakrabban adnak visszajelzést a munkatársaiknak, többször veregetik meg az ember vállát, jobban segítik fejlődni a beosztottjaikat, elkötelezettebbek a cégük felé, és ez átragad a munkatársaikra is – írja a HVG.

  Lettie Pate Whitehead volt első nő, aki 1934-ben bekerült egy nagyvállalat – a Coca-Cola Company – igazgatótanácsába. Ma már egyre kevesebben lepődnek meg, ha egy céget nő vezet. Bár globálisan mindenhol azt hirdetik, hogy a szakmai tudás és rátermettség a döntő egy vezető kiválasztásakor, a nőknek gyakran több akadályt kell legyőzniük, mint a féfiaknak, ha vezetői posztra vágynak. Ezért is lehet, hogy míg a frissdiplomások között több a lány, mint a fiú, a vezetők között még mindig a férfidominancia a jellemző, annak ellenére, hogy olyan világcégek élén állnak nők, mint például a Yahoo vagy a HP.
 
  Jellemző az is, hogy női vezetőket megpróbálják férfiasítani, mert sokan gondolják azt, hogy a nőies tulajdonságok nem kellenek – sőt hátrányára vannak – egy topmenedzsernek. Ezzel szemben egyre több szakértő mondja azt, hogy a nőket nem szabad férfiasítani, mert számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyet ha hagynak érvényesülni, az kimondottan pozitívan hathat a vállalat vagy részleg hatékonyságára.
 
  AzEntrepreneur cikkében közreadta a Gallup nemrég kiadott jelentését, amiben négy évtized kutatási anyagát összegezték, és amelyben 195 ország 27 millió (!) alkalmazottjának véleményét elemezték. A jelentés egyik fontos megállapítása, hogy a női főnökök beosztottjai között nagyobb az elkötelezettség, mint a férfi vezetőknél. Ráadásul a női főnökök a 12 úgynevezett elkötelezettségi kategóriában – ilyen például a munkavállalók fejlődésének támogatása – simán lefutják a férfiakat. De akkor mégis miért akarják őket férfiasítani? A válasz egyszerű: általában a pénzügyi teljesítmény a legfontosabb mutató egy vezető értékelésekor – márpedig a fenti pozitív eredmények sokkal kevésbé mérhetőek a klasszikus eredményszámokkal. És a klasszikus „férfi” vezetési módszerekkel – mint például az erős irányítás – gyorsabb és látványosabb eredményeket érnek el a cégek, már ami a pénzügyeket illeti.
 
  Most íme öt dolog, amit érdemes eltanulni a nőktől, mert jobban teljesítnek benne, és hosszú távon jelentősen növelhetik a hatékonyságot.
 
A nők elkötelezettebbek
 
  A Gallup felmérése szerint a nők sokkal elkötelezettebbek a munkájuk és hűségesebbek cégük felé, mint a férfiak. Ráadásul ezt képesek közvetíteni a beosztottjaik felé is. Ha a vezető büszke a munkájára és elkötelezett a cég felé, akkor ez kihat a dolgozókra is, megfigyelhető, hogy a női vezetők mellett sokszor alacsonyabb a fluktuáció.
 
Fejlődésre ösztönöznek
 
 A női vezetők nagyobb valószínűséggel ösztönzik a munkatársak fejlődését, mint a férfiak. Egy vezetőnek segítenie kell az alkalmazottak készségeinek fejlesztését, inspirálnia a növekedést, és úgy tűnik, a nők támogatóbb munkáltatói környezetet tudnak kiépíteni.  
 
Rendszeresen adnak visszajelzést
 
  A nők számára mintha természetesebb lenne, hogy folyamatosan kommunikálnak a munkatársaikkal arról, hogyan haladnak. A rendszeres visszajelzés pedig a kitűzött célok elérését támogatja, és a munkavállalók csakis így tudnak fejlődni vagy javítani azokat a területeket, amelyeken gyengébben teljesítenek.
 
Tudják, mi az a pozitív megerősítés, és használják is
 
  Az előbbi gondolatsort folytatva a visszajelzés nem csak azt jelenti, hogy a főnök akkor szól csak, ha valaki elrontott valamit. A munkatársaknak szükségük van arra, hogy megdicsérjék őket vagy elismerjék, hogy keményen dolgoztak (akkor is, ha ezt a főnök valahol legbelül a világ legtermészetesebb dolgának tartja). Márpedig a nők nagyobb valószínűséggel veregetik meg a munkatársuk vállát és ismerik el a jó munkát.
 
Becsületesnek és etikusnak tartják őket
 
  Egy kutatás rávilágít, hogy a megkérdezettek 31 százaléka szerint a nők becsületesebbek és etikusabbak az üzleti életben, mint a férfiak – ezzel szemben csak 3 százalék állítja ennek fordítottját. Márpedig az üzleti életben a látszat is fontos, hiszen ha egy vezetőről azt gondolják, hogy becsületes, kisebb az esélye annak, hogymegkörnyékezzék egy tisztességtelen ajánlattal.

Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Öt dolog, amit érdemes eltanulni a női vezetőktől.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector