Startlaphoz Csatlakozz!

Szakképzés: nagy baj lehet, ha őszig sem rajzolódnak ki a források

PSZ: már megint a sajtóból kellett értesülnünk minderről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 08. szerda, 17:02

Megszüntetnék a 7-8. évfolyamokat, még mindig gondolkodnak, hogyan működjön az új szakképzési rendszer, az állami intézményfenntartó belefullad az adósságba. A tomboló nyárban is látni: nem könnyű tanévnek nézünk elébe – írja a Népszava.

  Gőzerővel zajlik az oktatási rendszer átalakítása, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egy újabb ötlete szerint például megszüntetnék a 7-8. évfolyamokat, a diákokat pedig körzeti központokba terelnék össze. A még egyeztetés alatt álló előterjesztés szerint - amelyre a Vs.hu hívta fel a figyelmet - az átalakítások célja az iskolarendszer racionalizálása, amelyet 2018-ig igyekeznének levezényelni. Hangsúlyozzák: a változtatások leginkább azokat a kisebb településeket érintené, ahol a felső tagozatokon nem megfelelő szintű oktatás zajlik. Hogy az alsó tagozatokra ez milyen hatással lesz, nem tudni, a minisztérium még nem közölt részleteket, a racionalizálásról szóló egyeztetések is minden bizonnyal kezdeti stádiumban vannak.
 
  Olyannyira, hogy a kormány ezen terveiről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem hallott, pedig a szakszervezet és a kormányzat között nemrégiben létrejött egy olyan megállapodás, amelyben az Emmi garantálta, hogy azonnal egyeztetnek, ha a köznevelési rendszer újabb átalakítását tervezik. „Nem tudom kommentálni, eddig semmiféle szakmai egyeztetés nem volt. A legbosszantóbb az egészben, hogy már megint a sajtóból kellett értesülnünk minderről” - mondta Szüdi János, a PSZ jogásza.
 
 Még mindig sok a bizonytalanság a szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatban is. Mint ismert, július 1-jétől a szakképzés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) irányítása alá került. Az átszervezés nagyjából 300 iskolát érint, amelyeket szám szerint 44 szakképzési centrumba tömörítenek majd. „Az iskolacentrumok létrejöttek, ám hogy kik lesznek a vezetők, mibe lesz beleszólásuk, nem látható át. A centrumok működésével kapcsolatos szabályzat még mindig kidolgozás alatt áll” - mondta Tóth József. A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint az átalakítás egyik legfontosabb pontja a finanszírozás. A 2016-os költségvetésben viszont nincs külön forrás megjelölve az NGM-hez átkerült intézmények működtetésére, a kormány a Kliknek szánt pénzt osztaná ketté.
 
  „Nem tudni, hogy a Klik mennyi pénzt fog átadni az NGM-nek, ha szeptemberig nem rajzolódnak ki a források felhasználási lehetőségei, komoly gondok lehetnek” - állítja Tóth József, hangsúlyozva: a forrásfelhasználás és annak folyamatossága kulcsfontosságú a rendszer hatékony működtetése szempontjából. „Nem lehet azt mondani, hogy van egy bizonyos mennyiségű összeg, amiből gazdálkodni kell. Pontosan ki kell számolni, mi mennyibe kerül. A különböző szakmák képzései között is jelentős költségkülönbségek vannak” - mutatott rá Tóth.
 
  Nem sok bizakodásra ad okot, hogy a Klik továbbra is forráshiánnyal küszködik, gyakran előfordult, hogy az óraadó pedagógusok béreit sem tudták időben kifizetni, az iskolafenntartó adóssága májusban pedig már megközelítette a 12 milliárd forintot. Ikotity István szerint ezért a Kliknél állami csődvédelemre lenne szükség. Az LMP-s politikus emlékeztetett, hogy sok iskolában az alapvető oktatási eszközök megvételére sincs pénz, s ha nem pótolják a hiányt, szeptemberben nem indulhat nyugodtan az iskolai év. Igaz, Balog Zoltán humánminiszter a napokban boldogan jelentette be: jövőre több pénz lesz oktatásra, a köznevelés költségvetési támogatása hétmilliárddal emelkedik. Csakhogy a Klik probléma nélküli működtetéséhez legalább 100 milliárd forint hiányzik a rendszerből.

Forrás: Népszava
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PSZ: már megint a sajtóból kellett értesülnünk minderről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector