Startlaphoz Csatlakozz!

Hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el

A közigazgatási bíróság elutasította a szakszervezetellenes Honsa keresetét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 10. péntek, 11:29

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak adott igazat a német érdekeltségű pécsi céggel, a Honsával szemben. A társaságtól 2013 novemberében 7 szakszervezeti vezetőt vagy hangadót rúgtak ki, ezidáig tényleges következmények nélkül – írja a pecsistop.hu.

 A közigazgatási bíróság elutasította a Honsa keresetét, és igazat adott a céget határozatában elmeszelő EBH-nak. Mint ismert: a német tulajdonú pécsi Honsa kirívóan szakszervezet-ellenes magatartásával hívta fel magára a figyelmet. Mint ismert, még 2013 novemberében hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el egyik napról a másikra a kft-től. Burcsa Sándor szakszervezeti titkár akkor elmondta: 2013 nyarán alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Miután elkezdték a tagtoborzást, felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd még aznap a szakszervezet másik hat tagjának is. Ezután elkezdték kiléptetni a szakszervezeti tagokat.
 
Az ügyből nemzetközi botrány lett. Először a helyi szakszervezetek és a Vasas állt ki a kirúgott pécsi emberek mellett. Benke Norbert szakszervezeti vezető már a botrány kipattanásakor elmondta: értetlenül állnak az eset előtt. Hozzátette, amit a Honsa tesz, az Európában és Magyarországon is példátlan. Mi több, vannak szakszervezeti vezetők, akik szerint a lépés szakszervezetellens légkör kialakulását segítette Baranyában.

  Az ügyben a céget el is kaszálta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). A társaság azonban nyilván bírósághoz fordult - egyelőre hiába. A Honsa már csak a Kúriához mehet.

Az érvek

  Izgalmas olvasmány a Honsa által megbízott ügyvédi iroda kerestlevele. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy „a hatóság annak ellenére állapította meg a jogsértést, hogy egyetlen megfélemlítésre vonatkozó közvetlen tanúvallomás hangzott el csupán”.

  Az EBH szerint a valóság ezzel szemben az, hogy magát a tanút kifejezetten megfenyegették azzal, hogy ha nem írja alá a nyilatkozatot, akkor kirúgják. Az azonban gyakorlatilag valamennyi tanú vallomásában szerepelt, hogy a termelésvezető odament a munkavállalókhoz azzal, hogy nem akarnak-e kilépni a szakszervezetből, ehhez egy kilépő nyilatkozatot ajánlott fel nekik, és a munkavállalók a termelésvezető kezdeményezésére, annak irodájában írták alá a kilépő nyilatkozatokat. Ezt mind a négy tanúként meghallgatott munkavállaló munkáltatói nyomásgyakorlásnak, értékelte, és valamennyien a szakszervezettel szembeni ellenséges, támadó légkört érzékeltek. Tehát mind a négy tanúvallomásban szerepelt közvetlenül a tanúkkal szembeni „ megfélemlítés „.

  A cég kifogásolta, hogy nem ismerhette meg a tanúk adatait, ezért nem volt lehetősége a „szavahihetőségük ellenőrzésére”. Az EBH szerint azonban a közigazgatási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy erre irányuló indokolt kérelem esetén a hatóság elrendelje a tanú adatainak zárt kezelését, ha az adatok zárt kezelése iránti kérelmet előterjesztő valószínűsíti, hogy őt az eljárásban való közreműködése miatt súlyosan hátrányos következmény érheti. Az adott ügyben a tárgyaláson kívül meghallgatott mind a négy tanú ezt kérte, mert retorziótól tartottak. Az EBH szerint „egyébként azért sem volt oka kételkedni a tanúk szavahihetőségében, mivel vallomásuk releváns része gyakorlatilag megegyezett a felperes részéről meghallgatott termelésvezető tanúvallomásában foglaltakkal”.

  A cég képviselői ellentmondásosnak tartották, hogy bár a tanúk szerint általános volt a szakszervezeti tagok megfélemlítése, a szakszervezet mégsem tudott előállítani valóban megfenyegetett tanúkat. Az EBH itt kioktatta kissé a Honsát, amely szerinte itt is összekeveri a megfélemlítés és a megfenyegetés fogalmakat.

 Az EBH határozatában is világosan kifejtette, hogy nem csak az tekinthető megfélemlítő, emberi méltóságot sértő magatartásnak, ha valakit kifejezetten megfenyegetnek azzal, hogy ha nem írja alá a kilépést, akkor kirúgják, hanem már az is, ha a munkahelyi vezető odamegy a munkavállalókhoz, behívatja őket az irodájába, hogy nem akarnak-e kilépni a szakszervezetből, és kilépő nyomtatványt ad nekik.

  „Ahhoz, hogy megfélemlítő munkahelyi légkör alakuljon ki, nem kell feltétlenül az, hogy mindenkit kifejezetten megfenyegessenek azzal, hogy kirúgják. Alperes álláspontja szerint bőven elég volt a megfélemlítő légkör kialakulásához már az is, amit a termelésvezető a saját bevallása szerint tett. Tehát a határozatban nincs ellentmondás” - így az EBH.

   Még egy arany mondat a Honsa ügyvédeitől: „a hatóság megállapította a szakszervezettel szembeni ellenséges munkáltatói légkör kialakulását, pedig volt olyan munkavállaló, aki a termelésvezető megkeresése ellenére nem írta alá a kilépő nyilatkozatot, és mégse rúgták ki”. Az EBH szerint ahhoz, hogy ellenséges légkörről, vagy ellenséges munkáltatói hozzáállásról beszélhessünk, nem feltétlenül szükséges az, hogy valamennyi szakszervezeti tagot, aki nem lép ki, kivétel nélkül kirúgjanak a munkahelyéről.
 
Forrás: pecsistop.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közigazgatási bíróság elutasította a szakszervezetellenes Honsa keresetét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector