Startlaphoz Csatlakozz!

A szolgáltató szektorra is kiterjesztenék

Késleltetett online kasszafrász

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 10. péntek, 14:26

Egyre kevésbé valószínű, hogy még az idén be kell szerezniük a taxisoknak az on-line pénztárgépeket. A kasszák használatát a szolgáltató szektor szereplőire – fodrászokra, kozmetikusokra, pénzváltókra is – kiterjesztő jogszabályt ugyanis még mindig farigcsálják a gazdasági tárca szakemberei – írja a Világgazdaság.

  Még mindig a tervezési fázisban van az online pénztárgépek használatát a szolgáltatási szektorra is kiterjesztő rendelet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelenleg is a részletszabályokon dolgozik, és tart az egyeztetés az érintett szektorok képviselőivel – tájékoztatta lapunkat a tárca.
 
 A gépek bevezetését a kereskedelemben tapasztalt sikereken felbuzdulva javasolta a szolgáltató szektorban is a kormány. Eddig a fodrász-, a kozmetikus-, a masszőr- és a taxisszakma merült fel, a pénzváltók pedig márciusban önként jelentkeztek, hogy kötelező jelleggel használnák az online kasszákat.
 
  Az, hogy összesen mennyi pénztárgépre lesz majd szükség, egyelőre a gyártók előtt is rejtély, de információink szerint 50-70 ezerre becslik a darabszámot.
 
 „Azért lényeges, hogy pontosan kire vonatkozik majd a rendeletmódosítás, mert lehetnek köztük olyan szakmák, amelyek képviselőinek hordozható online pénztárgépre lesz szükségük. Csakhogy jelenleg mindössze két mobilkasszának van érvényes forgalmazási engedélye, és ezekből a pénztárgépekből sincs több ezer raktáron, mert eddig kicsi volt rájuk az igény” – mondta a Világgazdaságnak Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője. Hozzátette: ha az NGM új műszaki követelményeket ír elő, akkor újra kell fejleszteni és engedélyeztetni a pénztárgépeket, ami 6–12 hét, a gyártás és leszállítás pedig újabb 12 hetet jelent. „Továbbra is kulcskérdés tehát a bevezetés reális határideje” – tette hozzá.
 
  Online mobil kasszákra a taxisoknak lehet szükségük, azaz ha a Micra-Metripond vezetőjének becslését vesszük alapul, a személyszállítók ezt az évet szinte biztosan megússzák az eszköz beszerzése nélkül. Pedig március végén Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára lapunknak adott interjújában azt mondta, a fodrászoknál, a kozmetikusoknál és a taxisoknál még az idén bevezethetik az online kasszákat. Az államtitkár akkor úgy becsülte, a költségvetésnek 20 milliárd forint többletbevétele keletkezik majd a lépés nyomán. A taxisok érdekképviselete korábban jelezte, valamilyen formában állami segítséget fognak kérni az eszközbeszerzéshez, ha a pénztárgépek használatát számukra is kötelezővé teszik.

A magánszálláshelyek megússzák a szigorítást

  Bár a Napi Gazdaság hétfőn tényként közölte, hogy év végéig a magánszálláshelyeknek is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, az NGM lapunknak küldött válaszából kiderül: e tevékenységi körben a jelenleginél nagyobb mértékben nem terjesztik ki a pénztárgéphasználatot.
Mint azt lapunknak korábban Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke elmondta, ezen a területen tulajdonképpen már most is kötelező a gépek használata, de a szállásadók mentesülnek, ha minden esetben számlát adnak.
A NAV tájékoztatója szerint jelenleg a pénztárgépes nyugtaadásra kötelezettek körébe a szálláshely-szolgáltatási tevékenység köréből a szállodai szolgáltatás (szálloda, üdülőszálloda, apartmanszálloda, motel, gyógyszálloda, konferenciaszálloda, kaszinószálloda, motorhotel, panzió), az üdülési és egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (gyermeküdülő, egyéb üdülőház, vendégház és bungaló, falusi ház és faház háztartási szolgáltatások nélkül, ifjúsági szálló, turistaszálló, hegyi menedékhely, menedékhely, szabadtéri terület biztosítása sátrak, hálózsákok elhelyezésére) és a kempingszolgáltatás tartozik. Utóbbi kategóriába sorolják a rövid időtartamú tartózkodás céljából érkező látogatók számára kempingben, kamionparkban, üdülési járműparkban, horgász- és vadásztáborban nyújtott szálláshely-szolgáltatást, a járművek részére hely és elhelyezés biztosítására szolgáló kempinget és a menedék vagy táborhely biztosítását is sátrakhoz vagy hálózsákokhoz.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Késleltetett online kasszafrász.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector