Startlaphoz Csatlakozz!

A korengedményes nyugdíj és az öngondoskodás lenne megfelelő megoldás

Ha harmincévesen elhasználódik a test, pályát kell váltani

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 11. szombat, 07:02

A táncosoknak, artistáknak, sportolóknak a harmincas, negyvenes éveikben új életet kell kezdeniük, új pályát kell választaniuk. A korengedményes nyugdíj lehetősége is megszűnt számukra – írja a hir6.hu.
 
  Vannak szakmák, amelyekben a test már jóval a nyugdíjaskor előtt elhasználódik, a táncosoknak, sportolóknak a harmincas-negyvenes éveikben új életet kell kezdeniük.
 
  Csaba Zsolt, az Állami Népi Együttes táncosa elmondta: egy idő után az ízületek nem bírják a terhelést, a térd, a hát, a derék tönkremegy, s a művész már nem képes azt a teljesítményt nyújtani a színpadon, amit elvár magától. Ő először egy sérülés után kezdett azon gondolkodni, hogy új pályát kell választania, s a népi bőrművesség kitanulása mellett döntött.
 
  Kate Endrész, az Artista Iskola művészeti igazgatója elmondta: 17 éven át volt aktív artista, ami rendkívüli mértékben igénybe vette a térdét, a hátát, a könyökét, a nyakát, s most, amikor reggelente felkel, úgy érzi, olyan fizikai állapotban van, mint egy 75 éves ember. Művészi pályafutása után a lakberendezői szakmát választotta, majd újabb 17 év elteltével ismét váltott, s az artistaiskola művészeti igazgatója lett.
 
  Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes művészeti vezetője arról beszélt a műsorban, hogy a táncosok, balettművészek, artisták, fúvós zenészek teste, illetve a testük bizonyos részei intenzív igénybevételnek vannak kitéve, 20-25 év alatt elhasználódnak. Épp ezért működött évtizedekig a korengedményes nyugdíj lehetősége ezekben a szakmákban. A korkedvezményes nyugdíjat eltörölték, nem csak a rendvédelmi dolgozók, a bányászok, a röntgenasszisztensek számára szűnt meg ez a lehetőség, a művészek sem vehetik igénybe. Kivétel ez alól a Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett, amelynek tagjai 25 éves pályafutásuk után életjáradékot kaphatnak.
 
  Mihályi Gábor elmondta: a táncosok rendszerint táncpedagógusként folytatják tovább, de ebben a szakmában is végesek a lehetőségek. A művészeti vezető úgy látja, az előadások, a kapcsolat a közönséggel, a művészi lét kicsit deformálja az embert, a művészek a színpad után nehezen tudnak bekapcsolódni az átlagos, hétköznapi életbe. Ha jó a váltás, az a lelki törés is kisebb, amit a színpad elhagyása okoz.
 
  Mihályi Gábor szerint a korengedményes nyugdíj és az öngondoskodás lenne megfelelő megoldás, emellett pedig, amikor a fiatal belép az együttesbe, az anyaegyüttes és az állam hozzájárulásával egy számlán kellene számára pénzt gyűjteni, amelyet a nyugdíjkorhatár elérésekor átképzésre vagy vállalkozás indítására fordíthat.
 
  C. Molnár Emma pszichológus elmondta: a művészek esetében nagyon gyakori, hogy pályafutásuk befejezése után is a kreativitás területén maradnak. A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy az ember tisztában legyen a képességeivel, s tudja, hogy nem csak egyféle módon, egyféle csatornán keresztül bontakoztathatja ki.

    Kiemelte: a pályaváltás is egy krízis, de közben fejlődik is az ember, hiszen új megoldásokat kell tanulnia. Az életfordulóknál fellépő krízisekre adott választ a személyiség is meghatározza, a rugalmas, nyitott, érdeklődő személyiség könnyebben vészeli át a váltásokat.

Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha harmincévesen elhasználódik a test, pályát kell váltani .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector