Startlaphoz Csatlakozz!

Mit lehet, mit nem?

Lakáscélú támogatás részmunkaidőben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 13. hétfő, 07:20

Adhat-e a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottnak ugyanakkora összegű lakáscélú támogatást, mint amennyi a munkabére? – kérdezte egy olvasó. Surányi Imréné adószakértő válaszolt  az adozona.hu oldalán.

  „Egy négyórás részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazott nettó bére 40 000 forint. Adhat-e neki havonta 40 000 forint adómentes lakáscélú támogatást a munkáltatója? Ha igen, milyen feltételekkel, van-e előírás a béren kívüli juttatásoknál a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében? Illetve mire kell figyelni a béren kívüli juttatások, cafetéria-rendszer kialakításánál az egyes munkavállalói csoportoknál; mindenkinek egyformán lehet csak biztosítani, vagy lehet-e ez az eszköze a motiválásnak, jutalmazásnak a dolgozók körében? – kérdezte olvasónk.

  Ha a lakáscélú támogatás a szja-törvény, valamint a 15/2014. NGM-rendelet feltételeinek egyebekben megfelel, nincs akadálya, hogy a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak is adjon támogatást.

  Ugyanakkor a szja-törvény 1. paragrafusának (10) bekezdése szerint:

 „Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg – törvény eltérő rendelkezésének hiányában – e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható.”
 
  Szakértőnk véleménye szerint ebből az következik, hogy adómentes lakáscélú támogatás munkabér helyett vagy közvetlenül teljesítménykövetelményhez fűződő jutalomként nem adható. Azonban a lakáscélú támogatás adómentességének nem feltétele az, cafetériaelemként, munkavállalói csoportoknak azonosan, vagy mindenkinek egyformán adják. Vagyis nem zárható ki, hogy ezt a juttatást a munkavállalók egyikének vagy egy részének a céghez való kötődése eszközéül alkalmazza a munkáltató.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lakáscélú támogatás részmunkaidőben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector