Startlaphoz Csatlakozz!

Konzervált szegénység

Csapda a közmunkában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 13. hétfő, 09:06

Az EU foglalkoztatási biztosa és hazai kutatók is úgy látják, a magyar kormány eltúlzott méretű közmunkaprogramja nem segíti, inkább gátolja az elhelyezkedés esélyét egy piaci munkahelyen, a szegénységet pedig nagy tömegben konzerválja. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő összegezte: a kormány programja épp arra nem jó, ami miatt az egészet kitalálták, nem vezet vissza a piaci munka világába és nem csökkenti a szegénységet – írja a Népszava.

  Közép-Kelet-Európa több országában is működik közmunkaprogram, de a magyar közfoglalkoztatás épp arra nem jó, ami miatt az egészet kitalálták: nem vezet vissza a piaci munka világába és nem csökkenti a szegénységet. Ezzel ismét szembesített bennünket az Európai Unió - nem először és vélhetően nem is utoljára. Most éppen Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa jelentette ki kategorikusan, hogy a magyar közmunkaprogram „csupán korlátozott számú pozitív hatással jár”. A biztos ezt Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő hozzá intézett levelére válaszolta, miközben kitért más országok tapasztalatainak ismertetésére is. Az MSZP alelnöke tegnap hozta nyilvánosságra levelezésük legfontosabb részleteit, például azt, hogy a belga kereszténydemokrata politikus emlékeztetett rá, a lengyel közmunkások 60 százalékának sikerül a közfoglalkoztatás után piaci munkahelyet találni, míg magyar társaik között jó esetben 13 százalék tud visszatalálni a munka világába.
 
 „Emellett az alacsony elérhető bérszint miatt a program nem csökkentette a szegénységet sem” - idézte Ujhelyi a válaszokat. Azt is felidézte, Marianne Thyssen gyakran fogalmaz úgy nyilvános szereplésein, hogy szoros összefüggés van a szegénység elleni küzdelem és az adott ország versenyképességének alakulása között. Vagyis amikor azt mondja, hogy a magyar közmunka konzerválja a szegénységet, egyben azt is üzeni: az ország mostani gazdaságpolitikája, ezen belül foglalkoztatáspolitikája nem segíti a tartós fellendülést - hívta fel a figyelmet Ujhelyi. Pedig az uniós biztos sem pártolja a szociális segélyezésre épülő segítségnyújtást, sokkal inkább a munkanélküliség megelőzését tarja kiemelt feladatnak. Ez olvasható ki a Bizottság májusi országspecifikus ajánlásaiból is, amiben az unió vezetői már egyértelművé tették, nem tetszik nekik a magyar közmunkaprogram.
 
  Súlyos bírálatokat fogalmazott meg a kormányzati munkaprogram ügyében az ellenzék is. Legutóbb az Együtt rendezett a kérdésben többpárti vitát, ahol a találkozó résztvevői megismerkedhettek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaság-tudományi Intézetének elemzéseivel, amelyek a napokban egy majdnem 300 oldalas kötetben is megjelentek. Molnár György, az intézet főmunkatársa és Cseres-Gergely Zsombor rengeteg adattal igazolta, hogy milyen hatása van a közfoglalkoztatás kettős szerepbe erőltetésének. A kormány egyrészt a piaci foglalkoztatás bővítését várja a programtól - legalábbis szavakban, másrészt viszont a szociális ellátások helyettesítő eszközének tekinti. A kutatók azonban hangsúlyozták, a két szempont egymással ellentétes logikára épül, ezért a tartós közfoglalkoztatás csapdahelyzetet eredményez a benne résztvevők és az állam számára is. A nyílt munkaerőpiacra történő kilépést nem segíti sem a program, sem a munkaügyi szervezet - szólt az értékelés. Azt is hangsúlyozták, hogy a közfoglalkoztatás eltúlzott alkalmazása a munkapiac végletes kettéválását eredményezi, vagyis a közmunka a családtagokkal együtt egymillió embert zár ki a piaci foglalkoztatás esélyéből.
 
  A közfoglalkoztatásban lévők életkörülményeinek vizsgálatakor a kutatók rámutatnak, hogy a gyerekes közmunkások valamennyien a létminimum alatt élnek. A rezsitartozások aránya nagyon magas, sokan a szükséges gyógyszereket sem tudják kiváltani, az érintettek fele nem tud rendesen fűteni. A hivatalos állásponttal szemben a felmérések azt mutatják, hogy a többség a rendszeres munkáért hajlandó lenne távol élni a családtól, vagy vállalná a költözést is, hisz most is rengeteget dolgozik, csak nem bejelentett állásban. Akik alkalmi feketemunkával keresik meg a család betevőjét, a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak és ebből a szempontból nincs különbség romák és nem romák, vagy aprófalvak és városlakók között.
 
 A felmérés szerint a közfoglalkoztatásba bekerülők többsége magas iskolai végzettség mellett is segédmunkát kap és akadályoz a munkakeresésében. Többször megfogalmazódott, hogy ahol a közmunkások olcsóbban végeznek el valamilyen feladatot, ott a piaci alapon működő cégek és vállalkozók tönkremennek. A csapdahelyzetet jellemzi a felmérés szerint az is, hogy egyszerre nem tudnak küzdeni az emberek a közmunka megszerzésért vagy megtartásáért és egy pici munkahely eléréséért, logikusan tehát a könnyebben megszerezhetőt és biztosabbat választják, még ha kevesebb pénzt kapnak érte, akkor is. A kutatók úgy látták, hogy akkor is szükség van a jelenlegi közfoglalkoztatás változtatására, ha a hatalom a mostani eltúlzott mértékben akarja azt működtetni. Az álláskeresési járadékra jogosultság időszakát szerintük mindenképpen 5-6 hónapra kellene emelni, mert a mostani 3 hónap alatt lehetetlen elhelyezkedni. Személyre szabottan kellene segíteni az álláskeresést és csak végső megoldásként felajánlani a közmunkát - érveltek, összegezve a hazai közfoglalkoztatással kapcsolatban elvégzett eddigi legnagyobb felmérés megállapításait.

Forrás: Népszava
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csapda a közmunkában .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector