Startlaphoz Csatlakozz!

Bezáratták a teakonyhákat

Nem vihetnek be ételt a Magyar Nemzeti Bank épületébe a dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 13. hétfő, 10:33

Bezáratta a teakonyhákat a jegybanki vezetés, ételt sem vihetnek be a Magyar Nemzeti Bank épületébe a dolgozók, és ezt ellenőrzik is. Közben a munkatársak utalványt kapnak, amit csak a jegybank által alapított cég üzemeltetésében levő büfékben vásárolhatnak le. Az MNB szerint indokolatlanná vált a teakonyhák fenntartása, és hamis látszatot kelt összekapcsolni a két dolgot – írja a HVG.

  Még a pár főt alkalmazó vállalkozások nagy részénél is van valamilyen közös helyiség, hűtővel, kávéfőzővel, általában mikrohullámú sütővel felszerelve, ahol a dolgozók elfogyaszthatják vagy tárolhatják az otthonról hozott ételt. Nem úgy a Magyar Nemzeti Banknál, ahol ezernél is jóval többen dolgoznak. Sokáig persze ott is volt, pár héttel ezelőtt azonban a jegybanki vezetés bezáratta a teakonyhákat, elvitette a mikrókat, kávéfőzőket, a hűtőkben is csak italt lehet tárolni, ételt nem – számoltak be a hvg.hu forrásai. "Indoklás nem volt, levélben értesítettek minket, hogy a konyhákat kiürítik, iroda, tárgyaló lesz helyettük" – mesélte egyik beszélgetőtársunk.
 
  De nemcsak nem praktikus többé ételt bevinni a jegybank mikrótól megfosztott irodáiba, hanem egyenesen tilos. A jegybanki alkalmazottak között nagy a felháborodás. Úgy tudjuk, voltak, akik csak azért is becsempésztek ennivalót, de a működési területről néhány embert arra utasítottak a feletteseik, hogy razziázzanak, nézzenek be a hűtőkbe, és akinek megtalálták az ételét, annak jelentsék a nevét. 
 
  A jegybank kérdésünkre elismerte a teakonyhák bezárását. A magyarázat így szól: „a munkavégzési helyek környezetében található további étkezési lehetőségeket is figyelembe véve indokolatlanná vált a jegybank épületében található nagyszámú, ételek melegítésére és fogyasztására szolgáló teakonyha fenntartása, ide értve a vezetői teakonyhákat is, így e helyiségek funkciója 2015. június 1-től megváltozott”. Az uzsonnarazziáról szóló információnkat a jegybank nem kommentálta.
 
Éhes a dolgozó? Egyen a jegybanki büfében!
 
  A jegybanknál dolgozó forrásaink azt gyanítják, hogy ezzel akarják rákényszeríteni őket arra, hogy a jegybankban levő büfében fogyasszanak. Illetve, a jegybank épületeiben levő három büfében – egy van a központi, a Szabadság téri épületben, egy a volt pénzügyi felügyelet Krisztina téri ingatlanában, egy pedig a készpénzlogisztikai épületben – vásároljanak. Étterem nincs az ingatlanokban, a büféket pedig az a cég, az MNB Jóléti Kft. üzemelteti, amelyiket egy éve alapított a jegybank. Ennek, a tavaly bő 400 millió forintért vásárolt tiszaroffi kastélyt is üzemeltető a cégnek a vezetője, Müller Dániel András fizetésként havi bruttó közel 2 millió forintot kap. Kicsi a világ, a cég ügyvezetőjének felesége, Müllerné Csorba Viktória a jegybank protokoll osztályán dolgozik. A feleség korábban Matolcsy előző állomáshelyén, a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályán dolgozott, és követte a minisztert a jegybankba is.
 
  Óriási üzletet csinál a büféket üzemeltető kft. a jegybanki dolgozókkal. A jegybank – idén április 1-jétől – minden dolgozónak a béren kívüli juttatáson felül ad havonta 14 ezer forintot utalvány formájában, amelyet csak a Jóléti kft. által működtetett büfékben vásárolhatnak le. De a cég már előre megkapja a jegybanktól a fejenkénti és havonkénti 14 ezer forintot, utólagos elszámolás van. (A legfrissebb létszámkimutatás szerint 1200-nál is többen dolgoznak a jegybankban, ez alapján havi közel 17 millió forintot utal az MNB az általa alapított cégnek.) Az MNB azt írta, hogy „a kibocsátott étkezési utalványok érvényességi ideje a naptári év végéig tart, és erre vonatkozóan MNB Jóléti Kft.-nek szigorú elszámolási kötelezettsége áll fent az MNB felé”. Vagyis, ha jól értjük, a büfé tényleges bevétele attól függ, hogy végül is hány jegybanki dolgozó és milyen értékben költ nála. A jegybank pillanatnyilag egyik zsebéből a másikba pakolja a pénzt, mert a cég egészen az MNB tulajdonában van – de nem mondták soha, hogy ez mindig így is marad.
 
  Ezért többen összefüggést vélnek felfedezni a teakonyhák bezárása, az ételtilalom és a csak a Jóléti kft. büféiben felhasználható utalványok kibocsátása között. Ezt a feltételezést azonban a jegybank visszautasítja. Annyit írtak, hogy „az étkezési jegyek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos kérdésében megfogalmazottak hamis látszatot keltenek és félrevezetőek”. A jegybank mindezeket tágabb megvilágításba helyezi, a részletes válaszukat a cikk végén levő keretes részben közöljük.
 
A bő magyarázat az utalványokra, a teakonyhák bezárására, a büfére
 
  A már idézetteken kívül az MNB azt írta még lapunknak, hogy „a hatékony és eredményes működése érdekében a Magyar Nemzeti Bank széles körű juttatási rendszerben segíti munkavállalóit. E rendszerben az MNB fontosnak tartja, hogy valamennyi munkatárs számára megfelelő étkezési lehetőséget biztosítson, egyúttal anyagi támogatás formájában hozzájáruljon a munkahelyi étkezés költségeihez. E célok megvalósítását szolgálták a közelmúlt munkáltatói intézkedései (vagyis a teakonyhák bezárása és az utalvány bevezetése – a szerk.), … valamennyi munkavállalónak lehetősége nyílik az MNB épületeiben található étkezőhelyeken ételek és italok megvásárlására. A jegybank vezetése kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egészségtudatosság jegyében, jó minőségű ételeket kínáljon valamennyi munkatársa számára, figyelve arra, hogy az ételallergiás kollégák is megfelelő ellátáshoz tudjanak jutni. … A Magyar Nemzeti Bank személyügyi politikájával igyekszik olyan kiegyensúlyozott környezetet teremteni munkavállalói számára, amely elősegíti az elvárt, magas színvonalú munka folyamatos fenntartását. A jegybank ételutalvány megrendelésével és kiosztásával – szigorú elszámolási keretek között – kívánja ezt a célt elérni.”

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem vihetnek be ételt a Magyar Nemzeti Bank épületébe a dolgozók .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector