Startlaphoz Csatlakozz!

Mentor kerestetik

Bizalmi kapcsolat, szigorúan szakmai alapokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 13. hétfő, 16:40

Sok élethelyzetben – új munkahelyre való belépéskor, iskolaváltáskor vagy éppen betanulást igénylő feladatok megoldása során – szükség van támogatásra. Ezt a leghatékonyabban egy tapasztaltabb munkatárs tudja biztosítani, tanácsadással, személyes beszélgetésekkel. A mentor szó atyai barátot, pártfogót, nevelőt jelent; a mentor és a mentorált között bizalmi kapcsolat alakul ki, szigorúan szakmai alapokon – írja a kamaraonline.hu.

   Miért fontos és miért lehet kedvező a mentorprogram egy cég számára? Több élethelyzet van, amikor a munkavállaló fejlődését jelentős mértékben előmozdíthatja egy tapasztaltabb munkatárs segítsége. A munkába lépést követő hónapokban egy mentor „terelgetésével” rengeteg kezdeti bizonytalanság leépíthető. Az új kolléga rövidebb idő alatt tanul bele munkakörébe, gyorsabban megismeri a munkahelyi kultúrát és a munkatársait. A program következő állomását egy új projekt elindítása vagy a munkakör bővülése/változása jelentheti. Ilyenkor nem csak a betanítást és az ismerkedést könnyíti meg egy tapasztaltabb támogató, de a stressz kezelésében is segít. Az új próbatételek előtt álló mentorált az aggályait és az ötleteit s meg tudja osztani valakivel, a problémáról való folyamatos diskurzus felgyorsítja a megoldást.  Ezzel a módszerrel a vállalatok pénzt és időt takaríthatnak meg, alkalmazottaik hatékonyabban dolgoznak, gyorsabban tanulnak, a szorosabb kapcsolatok pedig erősíthetik a vállalat iránti elkötelezettségüket.
 
  A mentor megtalálására két lehetőség van. Ha a cégen belül szervezett mentorprogram működik, általában a vezetés dönti el, hogy ki kit fog segíteni. Ha ilyen program nincs, akkor meg kell találni a megfelelő embert és rá kell bírni, hogy vállalja el a mentorálást.
 
  De hogyan lehet megtalálni a megfelelő személyt, akivel kiépíthető a „bizalom köre”, akinek tapasztalatai tiszteletre méltóak és aki példás karriert futott be? Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója „Lean in” – Dobd be magad! – című könyvében külön fejezetet szentel a témának. Fontos, hogy mentort ne kétségbeesetten keressünk, nem kell mindenkit megkérdezni, hogy támogatna-e minket. A jó mentort az élethelyzet szüli, és biztosan lehet érezni, amikor megtaláljuk a megfelelő embert. Bármennyire megtisztelő is ez a szerep, nem jellemző, hogy sikeres emberek teljesítik az ismeretlen munkatárs kérését. Ha azonban pontos, tömör kérdéssel, problémával fordulnak hozzájuk, annál nagyobb az esély, hogy felkeltik a figyelmüket, és elkezdik „látatlanban” is egyengetni tanácsaikkal, kapcsolataikkal a kérdező karrierútját. Ilyenkor nagyon fontos a visszajelzés, a beszámoló, a tanácsot mindig meg kell köszönni, hasznosságát pedig új problémák megoldásával kell bizonyítani – hangsúlyozza Sandberg.
 
  Fontos, hogy a mentornak feltett kérdések ne a kérdező saját karrierje körül forogjanak, hanem megoldásra váró problémákról; a mentorált a munkafolyamat során felkészültségéről is könnyebben számot adhat, tovább mélyítve ezzel a szakmai kapcsolatot.

Forrás: kamaraonline.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bizalmi kapcsolat, szigorúan szakmai alapokon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector