Startlaphoz Csatlakozz!

Minden ilyen kísérletet le kell törni

Nem örülne a piacok terjedésének a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 13. hétfő, 18:37

A kormány nem támogatja, hogy a boltok piacokként nyissanak ki vasárnap. Minden ilyen kísérletet le kell törni, mondta a szóvivő. A kereskedők azonban még nem mondtak le arról, hogy kihasználják a kiskaput.

  Nem helyes, ha egyes piaci szereplők hülyének nézik a kormányt, válaszolta Lázár János az Origo kérdésére csütörtöki tájékoztatóján. A miniszterelnökséget irányító minisztertől az kérdeztük, várható-e módosítás a vasárnapi zárva tartás szabályozásában.
 
Le kell törni
 
  „A bolt az bolt, a piac pedig piac” – mondta Lázár János, aki szerint helyes, ha a jelenség ellen keményen fellépnek. Korábban kiderült, hogy két CBA is piacként működne, így vasárnap is kinyithatna a Balaton partján. A CBA ezután felszólította a franchise-tagokat, hogy a vasárnapi nyitvatartási szabályokat is tartsák be. 
 
  „Minden ilyen próbálkozást le kell törni” – mondta pénteken Kovács Zoltán a köztévében. A kormányszóvivő „a konkrét esetet nem is érti”, mert egy 175 négyzetméteres boltról van szó, amelynek meglett volna a lehetősége, hogy törvényesen működjön, írja az MTI.
 
Már két piac van
 
  Balatonfenyvesnek most már két piaca is van, mondta az Origónak Tóthné Sass Mónika, a település jegyzője. Az egyiknek 50 elárusítóhelye van, a másiknak hét.
 
  A Vörösmarty utca 10. alatt lévő területét a CBA tulajdonosa nyilvánítatta piaccá. Összesen hét elárusító helyre kért engedélyt, mondta a jegyző. A fenyvesi CBA ezer négyzetméter alapterületű, így boltként semmiképp nem tarthatott volna nyitva vasárnaponként. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az Origónak azt mondta, a fenyvesi CBA már azelőtt is folytatott piaci tevékenységet, hogy kérte a piaccá nyilvánítását. A kérelmezőnek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie a piaccá nyilvánításhoz. Egyrészt az 55/2009-es kormányrendeletnek, ami a vásárokról, piacokról és bevásárlóközpontról szól, másrészt meg kell felelnie a kereskedelmi törvénynek, továbbá egy egészségügyi minisztériumi rendeletnek is. Ez azt is kimondja, hogy vízcsapnak vagy mosdónak is kell lennie a piac területén.
 
A jegyző nem mérlegelhet 
 
  Tóthné Sass Mónika azt mondta, a jegyzőnek nincs mérlegelési jogköre. Ha a kérelmező az engedélyeket beszerzi, akkor szabad az út a vasárnapi nyitva tartás előtt.  A fenyvesi CBA most egy évre kapott engedélyt, hogy vasárnap is kinyithasson – mondta a jegyző. Fenyvesen egyelőre nincs másik olyan üzlet, ami szintén kérte volna a piaccá nyilvánítását.
 
 Tóthné Sass Mónika azt mondta, indul a balatoni szezon, ezért a kereskedők keresik a lehetőségeket. 
 
  Hasonló módon járt el a Balatonakaliban működő Príma-üzlet is. Ők már júniusban kérték az engedélyt, hogy piacként működjenek. Ezt meg is kapták, mondták az Origónak az akali polgármesteri hivatalban. 
 
  Úgy tudjuk, hogy a Balaton északi partjának több településén, például Tihanyban és Révfülöpön is több bolt várja, hogy piaccá nyilvánítsák. Révfülöpön már két olyan Coop is van, amiket piacnak nyilvánítottak, ezért vasárnap is nyitva tarthatnak. 
 
Mindenki piac akar lenni
 
  Egy kereskedelemben jártas szakember az Origónak azt mondta, a piaccá nyilvánítás nagyon kényes téma. 
 
  A boltok küzdenek, és mindenki ugyanúgy, mint a CBA, szeretne piac lenni. Úgy tudjuk, volt már olyan boltlánc, amely szintén szerette volna egy-egy 200 négyzetméter feletti üzletét piaccá nyilváníttatni, de nem járt sikerrel. 
 
Nincs roham, de létezik a jelenség
 
  Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének az elnöke szerint piaccá nyilvánítási hullámról még nem lehet beszélni, de arról ő is hallott, hogy több Spar és Coop is kérte a piaccá nyilvánítását. 
 
  Sáling József Pécset, Paksot és a Fertő tó környékét is kiemelte, ahol többen is próbálkoznak azzal, hogy üzletükben vasárnap is lehessen felvágottat, tejet vagy kenyeret venni.
 
A kétharmad elutasítja 
 
  A vásárlók is igényelnék egyébként, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek. A Medián nemrég megjelent kutatásából kiderül, hogy minden társadalmi csoport, pártállástól függetlenül, ellenzi a vasárnapi zárva tartást. A Medián 1200 embert kérdezett meg, 72 százalékuk gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.
 
  Egy kelet-magyarországi trafik például már márciusban kérte a piaccá nyilvánítását. Az ATV-nek nyilatkozó férfi azt mondta, törvényes megoldást talált. „Pikáns, de törvényes megoldás. Egy hétig olvastam a jogszabályt, mire megtaláltam,  hogyan nyithatok ki vasárnap is.”
 
Kivárnak a boltok?
 
  A Spar kikerülte kérdésünket, hogy kérték-e 200 négyzetméter feletti boltjaik piaccá nyilvánítását. Azt írták, 2015-ben a Spar stratégiájának fókuszában továbbra is a franchise-hálózat fejlesztése áll.”  
 
  Ami annyit jelent, hogy a családi vállalkozások számára kívánnak fejlődési lehetőséget biztosítani. A Sparnak eddig hét olyan üzlete volt, amelyik minden vasárnap nyitva van, és egyes OMV-kutakon is működnek Spar Expresszek. Két Shell-kúton Tesco Expressz működik, a Mol-kutakon pedig a Fresh Cornerekben is lehet majd fogkrémet venni.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta, nem tud arról, hogy további CBA-boltok várnák a piaccá nyilvánítást. 
 
  Az Aldi nem tervezi egyetlen üzletének piaccá alakítását sem azért, hogy vasárnap is nyitva lehessenek. Ezt a megoldást egyébként az Aldi üzleteinek az elhelyezkedése sem teszi lehetővé – írták. Kerestük a Lidlt, a Tescót és a Realt is, de érdemi választ nem kaptunk.

Forrás: Origo
 

 
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem örülne a piacok terjedésének a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector