Startlaphoz Csatlakozz!

Hiányos szabályozások

Nem fizethetnek a magánkasszák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 14. kedd, 12:33

Továbbra sem lehet tudni, miként férhetnek a pénzükhöz azok a nyugdíjasok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a magánnyugdíjpénztáruktól kapják a járadékukat. A kasszák ugyanis a szabályozás hiányosságai miatt sem egy összegben, sem részletekben nem juttathatják el a félretett pénzeket a pénztártagokhoz. A nyugdíjasok többsége visszatér az állami rendszerbe – írja az mno.hu.

  Szinte csak azok maradnak nyugdíjba vonulás után a magánnyugdíjpénztáraknál, akik ki szeretnék használni, hogy az összegyűjtött pénzük örökölhető, a többiek inkább visszatérnek az állami rendszerbe – értesült lapunk.

Jogszabályi ellentmondások

  A Horizont Magánnyugdíjpénztártól kapott információink szerint néhány tag megengedheti magának, hogy ne tartson igényt a magánkasszában lévő pénzre, ezért inkább az örököseikre hagyják a bent lévő összeget. Ők ugyanis egy összegben felvehetik majd a számlán lévő pénzt. A nyugdíjasok ezzel szemben nem férhetnek hozzá egy összegben a megtakarításukhoz, sőt, jelen helyzetben részletekben sem kaphatják meg. A fennakadást a pénztárak szerint a jogszabályok ellentmondásai okozzák, ezek ugyanis százmillió forintos tartalékképzést írnak elő a kasszák számára abban az esetben, ha havi rendszerességgel folyósítanák a járadékot, erre azonban a pénztárak állítása szerint nincs elegendő tőkéjük.
 
  A törvény ugyan lehetőséget ad arra, hogy a kasszák biztosítóktól vegyenek olyan termékeket, amelyek lehetővé tennék a kifizetéseket, ám a biztosítók egyelőre nem dolgoztak ki ilyeneket, mivel maguk sem biztosak abban, hogyan kell értelmezni a jogszabályokat. Nem kaptak ugyanis erre vonatkozó iránymutatást a törvényalkotóktól.

Technikai- és életjáradék

  Mint azt a Horizont Magánnyugdíjpénztár szakembereitől megtudtuk, kétféle havi járadék jöhetne szóba. Az egyik az életjáradék, amelyet a biztosítók kínálhatnak az ügyfeleiknek, a nyugdíjpénztárak viszont nem. Ennek az a jellegzetessége, hogy a nyugdíjas élete végéig számíthat egy bizonyos összegre. A másik a technikai járadék. Ezt kínálhatnák a magánkasszák, ha le tudnák tenni a kockázatok kezelésére szánt százmillió forintot. Az effajta járadék abban különbözik az életjáradéktól, hogy nem a tag élete végéig jár, hanem addig, amíg el nem fogy a számláján lévő pénz. Vagyis a kasszák – ellentétben a biztosítókkal – akkor sem járnak rosszul anyagilag, ha a nyugdíjas tovább él a vártnál. A pénztárak épp a termék kockázatmentességére hivatkoznak, amikor arról beszélnek, hogy a százmillió forintos tartalékképzés szükségtelen.
 
  További gondot jelent, hogy a pénztártagoknak a magánkasszák fennállása idején viszonylag kis összeget sikerült félrerakniuk, ami csak nagyon alacsony havi járadékot tenne lehetővé. Ezért az emberek többsége nyugdíjba vonulásakor visszautalja a pénzt az állami rendszerbe, így ugyanis teljes nyugdíjra kap jogosultságot, míg ha a magánpénztárnál marad, akkor csak 75 százalékos járadékot kap az állami rendszerből. Szakértők szerint a magánkasszák tagjain az sem segítene, ha egy összegben kivehetnék a felgyűlt pénzeket, ugyanis ezek jellemzően olyan kis összegek, amelyekért a biztosítók nem kínálnának nekik életjáradékot.

Forrás: mno.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem fizethetnek a magánkasszák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector