Startlaphoz Csatlakozz!

Akik nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, komoly bírságra számíthatnak

Jön az újabb hőségrazzia

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 16. csütörtök, 07:30

A hétvégén ismét hőségriadó várható, így azok a cégek, akik nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, komoly bírságra számíthatnak. A legutóbbi ellenőrzések során a munkáltatók harmadánál találtak hiányosságokat. Az építkezéseket ellenőrizték kiemelten, és 81 mulasztást állapítottak meg a hatóságok.

 A hétvégére ismét kánikulát jeleznek előre a meteorológusok, amire a cégeknek sem árt felkészülniük, legalábbis ha el szeretnék kerülni a munkavédelmi bírságot. A múlt heti hőségriadó idején az ellenőrzött munkaadók harmada nem tartotta be az előírásokat  – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó azonban hozzátette: az utóbbi években egyre ritkábban hagyják figyelmen kívül a cégek a munkavédelmi szabályokat.
 
  A munkavédelmi hatóságok országos akciója július 6–8. között zajlott le. Az első két napon a hatóságok 183 munkaadót ellenőriztek, és az általuk foglalkoztatott 1769 dolgozó közül 577-en szenvedték meg azt, hogy munkáltatójuk mellőzte a nagy melegben való munkavégzésre vonatkozó munkavédelmi szabályok betartását.
 
   A legtöbb ellenőrzést a fővárosban, Bács-Kiskunban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végezték a megyei kormányhivatalok ellenőrei, elsősorban az épület-, út-, közműépítéseknél, mezőgazdasági munkáknál, csatornakarbantartásoknál. Emellett a pékségek, sütőipari munkahelyek, textilipari gyárak, és a különféle raktározási tevékenységgel foglalkozók számíthattak a hatóságok kiemelt figyelmére.
 
  Hiányosságokat azért szép számmal találtak az ellenőrök: 81 esetben állapítottak meg klímakörnyezettel kapcsolatos mulasztásokat, igaz, ezek már olyanok voltak, mint például az, hogy a védőital elfogyasztásához nem adtak poharat, nem megfelelő hőmérsékletű volt a védőital, az esetek ötödében pedig hiányzott a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra vonatkozó kockázatbecslés, munkavédelmi oktatás. Mind­össze négy esetben tapasztalták azt, hogy a munkaadó egyáltalán nem biztosított védőitalt a dolgozóknak a kánikulában.
 
  Ebből két esetben közfoglalkoztatásról volt szó, így a dolgozók a saját italukat fogyasztották vagy a köztéri ivókutaknál tudtak inni. Ezekben az esetekben a felügyelők hiányosságmegszüntető határozatban intézkedtek, illetve figyelemfelhívással éltek a munkáltatók felé. A kormányhivatalok jelentései szerint a Start mezőgazdasági közmunkában foglalkoztatottak esetében a rendkívüli hőségre való tekintettel több munkahelyen a munkakezdés idejét reggel nyolcról hatra módosították, így a délutáni hőségben már nem volt munkavégzés. Az ellenőrzés során akadtak pozitív tapasztalatok is, egy ivóvízhálózat rekonstrukcióját végző munkáltató például minden szabadtéri tevékenységet felfüggesztett a hőségriadó idejére.
 
Forrás: Pr7/NG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jön az újabb hőségrazzia.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector