Startlaphoz Csatlakozz!

Az uniós átlag 40-50 százalék

A megváltozott munkaképességűek 18 százaléka tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 16. csütörtök, 10:09

Magyarországon jelenleg a gazdaságilag aktív, megváltozott munkaképességűek 18 százaléka tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, míg ez az arány 2001-ben még csak 12 százalék volt. A növekedés ellenére jóval elmaradunk a 40-50 százalék közötti uniós átlagtól a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. kedden közölt összesítése szerint.

    A közleményben arra is felhívják a figyelmet: nem lehet tudni, hogy az érintettek visszatérése a munkaerőpiacra mennyire lesz tartós, mert döntő többségük a jelenlegi magyarországi és európai uniós bérköltség-támogatások révén tudott elhelyezkedni.

    A vizsgálat arra is kitér, hogy az elmúlt nyolc évben az újonnan rokkanttá nyilvánítottak száma kevesebb mint a felére esett vissza.

    A Trenkwalder számítása szerint az elmúlt három évben éves átlagban 14-16 ezer fő került ki az egészségkárosodáson alapuló ellátások valamelyikéből, döntően a munkaerőpiacra. Álláspontjuk szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy a különféle járulékkedvezmények, foglalkoztatást segítő támogatások és a cégek számára megspórolható, 2010 óta drasztikusan megemelt rehabilitációs hozzájárulás miatt megnőtt a kereslet a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránt.

    Ugyanis ha egy 25 fősnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként fizetendő csaknem egymillió forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. A rehabilitációs kártyával foglalkoztatott dolgozók munkabérei után pedig nem kell szociális hozzájárulást fizetniük a cégeknek. Ezáltal tavaly átlagosan 28 800 munkavállaló foglalkoztatása révén 7,053 milliárd forint befizetését spórolták meg a cégek, idén februárban pedig már 30 191 dolgozó után vett igénybe összesen 589,4 millió forint kedvezményt a 8517 érintett munkaadó - derül ki a közleményből.

    Az elemzés szerint Magyarországon mintegy 750 ezer megváltozott munkaképességű embert tartanak nyilván, ebből 185 ezer a gazdaságilag aktív, akik közül mintegy 140 ezret foglalkoztatnak (az összes rokkant 18,6 százaléka). Az érintettek 20-22 százaléka a nyugat-dunántúli megyékben, Budapesten és a Dél-Alföldön tud elhelyezni, míg Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon mindössze 13-15 százalék között mozog ez az érték.

    A Trenkwalder kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett a 10 ezer aktív korúra jutó új rokkantak száma. 2005-ben ez a szám országos szinten még 56 volt, 2013-ban már csak 25. A közlemény ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a rehabilitációs reformra, amely során a bizottságoknak a korábbinál szigorúbb, és több szempontot figyelembe vevő protokoll alapján kell eljárniuk, illetve az ellátások megállapításánál is szigorúbb feltételeknek kell megfelelni.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A megváltozott munkaképességűek 18 százaléka tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector