Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan inkább a közmunkát választják

Nincs elég munkás a vidéki kertészetekben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 20. hétfő, 09:00

 A közmunkaprogram miatt nem találnak elég munkaerőt a vidéken működő kertészetek, a legtöbb munkanélküli  ugyanis a nehéz fizikai munka helyett a könnyebb és kötetlenebb közfoglalkoztatást választja. Az agrárkamara szerint megfelelő munkaerő nélkül elképzelhetetlen az ágazat fejlődése, ezért a mezőgazdasági munka versenyképességének javítása érdekében több pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki a szervezet – írja a Napi Gazdaság.

  A megfelelő munkaerő hiánya gátolja a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok, köztük is elsősorban a kertészetek fejlődését – hívta fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a figyelmet egy lapunk birtokába került dokumentumban. Az agrárkamara szerint bár a legtöbb munkaerőre az elmaradottabb térségekben lenne szükség, ahol a nyugati országrészben tapasztaltnál jóval nagyobb a munkanélküliség, a szociális ellátórendszer és a közmunka lehetősége azonban csökkenti az idénymunka iránti érdeklődést.
 
  A NAK szerint a közfoglalkoztatás torzított versenyhelyzetet teremt a piacon, a foglalkoztatott ugyanis napi négyezer forintért, azaz havi 80-88 ezer forintos fizetésért nem vállal keményebb fizikai munkát, hiszen a közmunkaprogramban jóval könnyebb, kötetlenebb munkával havi 60-70 ezer forintot megkeres. További problémát jelent, hogy a polgármesteri hivatalok is a minél rátermettebb munkaerőt részesítik előnyben. Az almaszedéshez például sokak szerint nem szükséges komolyabb szaktudás, a gondos munkavégzés azonban itt is elengedhetetlen, a nem megfelelően szüretelt gyümölcs ugyanis veszít minőségéből, ami a gazda bevételeit is csökkenti. Szintén rontja az idénymunka iránti érdeklődést, hogy rossz idő esetén a foglalkoztatott nem tudja elvégezni a munkát, így fizetést sem kap, szemben a közfoglalkoztatással, ahol akkor is megkapják a bért, ha az időjárás miatt nem tudtak dolgozni.
 
  Az agrárkamara ezért több ponton is módosítaná a közfoglalkoztatásra vonatkozó szabályokat. A javaslatcsomag első elemeként a közfoglalkoztatást egy hosszabb-rövidebb ideig tartó egyéb munkavégzéshez kötnék, amit például mezőgazdasági idénymunkával is teljesíthetnének a jelentkezők. Ha ez a kötelezettség elérné a közmunka idejének egyharmadát, akkor a NAK számításai szerint a programra költött összeg egyharmadát, vagyis mintegy 90 milliárd forintot takaríthatna meg az állam. Ezzel párhuzamosan a közmunka egy részét alkalmi munkával is kiválthatnák az érintettek. A gazdálkodók pedig cserébe alacsonyabb járulékok mellett foglalkoztatnák az idénymunkásokat. – A költségvetés azonban így sem esne el bevételtől, sőt, az eddigi tapasztalatok alapján több milliárd forinttal nőne az alkalmi munkások után befizetett összeg – emelte ki a kamara.
 
  A magánszféra és a közmunka közötti versenyhátrányt úgy csökkentené a kamara, hogy a szabadban végezhető munkák esetében a közfoglalkoztatottak is csak arra az időre kapnának bért, amikor az időjárás nem akadályozta a munkavégzést. Szintén az idénymunka népszerűségét növelné, ha a közmunkásszerződést az alkalmi munkával eltöltött idővel meg lehetne hosszabbítani. Bár a legutóbbi törvénymódosításnak köszönhetően a közmunkások 90 helyett 120 napnyi fizetetlen szabadságot kaphatnak, amit például alkalmi munkavállalásra használhatnak fel, a kamara szerint azonban a fizetetlen szabadság nem hat elég ösztönző erővel. Az agrárkamara szerint nemzetgazdasági szempontból sokkal hatékonyabb lenne, ha az állam helyett a kertészetek és más munkaerő-igényes ágazatok adnának munkát ezeknek az embereknek. – Abból a több mint 274 milliárd forintból, amit ebben az évben a közmunkaprogram finanszírozására fordít az állam, egy nagyon erőteljes kertészeti fejlesztési programot lehetne megvalósítani, ami sokkal több munkahelyet és megélhetést biztosítana a vidéki lakosságnak – hívta fel a figyelmet a NAK.
 
  Mindemellett az ellenőrzésekre is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni, mivel nem ritka, hogy a közmunkára felvett emberek egy része a jelenléti ív aláírása után egyszerűen elhagyja a munkahelyet. Sőt, rosszabb esetben erre az időre akár egy kis feketemunkát is vállal – emelte ki a NAK.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs elég munkás a vidéki kertészetekben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector