Startlaphoz Csatlakozz!

Sokak számára követhetetlen, hogy mi történik

Egymást zárják ki a vasutasok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 08:25

Sokak számára vélhetően követhetetlen, hogy mi történik a vasutasok háza táján. A kívülálló legfeljebb annyit ért az egészből, hogy vélhetően személyi ellentétek és valamilyen zavaros pénzügyek okán a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének Szövetsége a legnagyobb érdekképviseletet zárta ki a tagjai sorából – írja a Népszabadság.

  Folytatódik a vasutasok belháborúja. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetségének szövetségi tanácsa a hétfői közlemény szerint megállapította, hogy egyik tagszervezetük, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSZSZ) tagdíjfizetési kötelezettségének hónapok óta nem tett eleget. Az elmaradás máig meghaladta a 33 millió forintot.
 
 A tagszervezetet a szövetség felügyelő bizottsága, továbbá a szövetség elnöke június 19-én a tagdíjelmaradás megfizetésére szólította fel, amelyre az érdekképviselet jelenlegi elnöke egy videóüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni.
 
  Különösen elfogadhatatlan, hogy a szövetség felügyelő bizottságának elnöke a felszólítás idején ugyanaz a személy, aki a levél aláírását követő második napon a VDSZSZ Szolidaritás elnökjelöltjeként nyilatkozta, hogy nem fizetnek – tartalmazza a közlemény. A szövetségi tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSZSZ Szolidaritást.
 
  A VDSZSZ Szolidaritás ezzel a döntéssel egyedül maradt az érdekvédelem világában – tudatják –, hiszen a szövetség döntését követően automatikusan megszűnt a kizárt szervezet tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF), az Európai és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben, valamint a Liga Szakszervezetekben is.
 
  Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke kérdésünkre kijelentette: legalább mostantól nem kell eltartaniuk Gaskó Istvánt és a Ligát. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy szervezetük elnöke korábban Gaskó volt – a személyi összefonódás tehát nem szokatlan. Az elnök elmondta azt is, hogy év első hónapjaiban sem fizettek tagdíjat, mert az a döntés született, hogy egy következő küldöttgyűlésen kellene határozni erről.
 
  A háborúskodás egyébként akkor kezdődött, amikor a VDSZSZ Szolidaritás május elején tartott kongresszusán nem szavaztak bizalmat Gaskó István Liga-elnöknek, aki negyedszázada állt a vasutas szakszervezet élén. A későbbre halasztott újabb tisztújításon sem nyert, miközben továbbra is ő vezeti a VDSZSZ Szövetséget, amely most kizárta a VDSZSZ Szolidaritást.
 
  Az üggyel kapcsolatban Halasi hangsúlyozta: a szövetségnek – amely öt szakszervezetet tömörít – 8500 tagja van, de a VDSZSZ Szolidaritás önmagában nyolcezer embert képvisel. Álláspontja szerint így a törpe kisebbség döntött arról, hogy kizárja a szervezet meghatározó erejét jelentő többséget.
 
  A pénzügyekről szóló, Gaskó elnöki mandátumának elvesztése után kipattant vita tárgya egyebek mellett az volt, hogy áthidaló kölcsönök révén a Ligát a hitelező számára kedvezőtlen konstrukció keretében valóban a VDSZSZ Szolidaritás finanszírozta-e. Emiatt a korábbi ügyvezető elnök az ügyészséghez fordult, de azt a választ kapta, hogy a szakszervezetre a civil szervezetek működése feletti törvényességi ellenőrzés hatálya nem terjed ki.
 
  Jelezték ugyanakkor, hogy a Munka Világa Alapítványra, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványra és Liga Akadémia Alapítványra vonatkozóan a beadványt elbírálásra, az abban foglaltak esetleges büntetőjogi vonatkozásainak vizsgálatára – amelyekkel kapcsolatban szintén felmerült, hogy a VDSZSZ Szolidaritás pénzeiről lehet szó – a Fővárosi Főügyészség hatáskörrel rendelkező osztálya részéré továbbították. Ebben még nincs döntés.
 
  A helyzet különben meglehetősen zavaros, mert Gaskó volt az elnöke a VDSZSZ Szolidaritásnak, s ma is vezetője a Halasi szerint gyakorlatilag tagság nélkül maradt VDSZSZ Szövetségnek, valamint a Liga konföderációnak. A vasutasok pedig évi százmilliós áthidaló kölcsönnel segítették ki a Ligát, és a kenyértörés oka alapvetően az volt, hogy a konföderációt nem akarják tovább finanszírozni. Erre lehetett reakció az, hogy kizárták őket a VDSZSZ Szövetségből.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egymást zárják ki a vasutasok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector