Startlaphoz Csatlakozz!

Munkamánia

Sokan nyaralás alatt is dolgoznak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 12:15

A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás már a múlté – vélik a szakértők. Sokan nyaralás alatt is dolgoznak, vagy elviszik magukkal a munkát.

  Japánban a munkamánia évente 1000 halálesetet eredményez, ami közel 5 százaléka az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának. Hollandiában a szabadidő-neurózis a lakosság 3 százalékát érinti, ők fizikailag is betegek lesznek hétvégén és a szabadság alatt, amint abbahagyják a munkát. Próbálnak ugyan pihenni, de hiába. Függőség, betegség vagy hozzáállás kérdése? Erre kereste a választ a Kossuth Rádió napközben című műsora. Egyrészt egy belső kényszer hajtja a munkamániást, hogy nehogy lemaradjon valamiről, másrészt az információ begyűjtése is motiválja a szabadságuk alatt dolgozó embereket. Több tényező is hatással van arra, hogy le tudunk-e állni, így például, hogy milyen elvárásokkal kell szembenéznünk, hogy szeretjük-e a munkánkat, és egyáltalán, munkának számít-e egy email elolvasása, vagy sem - sorolta a lehetséges magyarázatokat a HR Szövetség Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

  Csapos Noémi ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy szabadság alatt csak nyomós érv, elháríthatatlan körülmény miatt lehet visszarendelni valakit. Fontos kérdés, hogy mennyire él vissza a munkáltató e típusú hatalmával, de lényeges szempont a dolgozó hozzáállása is – emelte ki.

  A munkamánia egy szenvedélybetegség, egy függőségi állapot, melyben a munka drogként funkcionál, és az élet egyetlen értelmévé válik. Ez pedig háttérbe szorítja a társas, szociális és családi kapcsolatokat - sorolta a következményeket Duró Zsuzsa pszichológus. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a munkamániát ne tévesszük össze a felelősségteljes, szorgalmas, kitartó és kreatív munkával. Szerinte minimum 10 nap szabadságra van szükség megszakítás nélkül, hogy tudjunk pihenni, egy hét nem elég. A pszichológus úgy látja, a közép- és felsővezetők különösen veszélyeztetettek a munkamániától, igaz, igen széles a spektrum. A jó hír, hogy van rá gyógyír – emelte ki. Azt tanácsolja, hogy ne akarjunk egyszerre mindent elvégezni, és próbáljunk egy dologra koncentrálni, valamint legyen jó érzés, mikor a munka el van végezve. Ha valaki erre képes, legyőzte a munkamániát. Fontos továbbá, hogy a családdal meg tudjuk beszélni a problémákat - húzta alá.

  Ságvári Bence szociológus úgy véli, napjainkban bekövetkezett az az állapot, hogy egyetlen eszközön tudunk dolgozni, szórakozni és alapvető információkat megszerezni. Ez a ki nem kapcsolhatóság egyébként bizonyos típusú szellemi, alkotó munkákra jellemző – tette hozzá.

  A régi időkben az volt az elérendő társadalmi státusz, hogy az embernek ne kelljen dolgoznia, most azonban fordult a kocka, és társadalmi státuszt jelez, ha folyamatosan keresik, igény van rá - tette hozzá Ságvári Bence.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokan nyaralás alatt is dolgoznak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector