Startlaphoz Csatlakozz!

Azonos munkáért azonos bér

A Munkástanácsok támogatja az esélyegyenlőséget a nyugdíjazásban, de javasolja a bérezésben is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 13:31

Aláírásgyűjtést kezd a Munkástanácsok Országos Szövetsége a foglalkozás-egészségügyi ellátás javításáért, illetve a férfiak és nők béregyenlőségének eléréséért; támogatják ugyanakkor azt a népszavazási kezdeményezést is, amelyet szakszervezetek a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáért indítottak.

    Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az érdekképviselet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: két szakszervezeti konföderáció elkezdte az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után. A Munkástanácsok egyetért a céllal, és aláírásra kéri tagjait, szimpatizánsait.

    A Munkástanácsok ugyanakkor úgy gondolja, nem elég a nyugdíjazásban a nők és a férfiak egyenjogúságát megteremteni, meg kell szüntetni a nők hátrányát a bérezésben, valamint arra is oda kell figyelni, hogy 40 év után ne rokkantként, betegen menjenek nyugdíjba a munkavállalók - hangsúlyozta Palkovics Imre.

    Ezért az érdekképviselet támogatást kér a pénteken kiadott petíciójában megfogalmazott követelésekhez és javaslatokhoz - közölte.

    Magyarországon a krónikus betegségek csaknem egyharmadát a foglalkozás-egészségügy rendszerében diagnosztizálják - ismertette az érdekképviselet elnöke. A Munkástanácsok ezért petíciójában indítványozza, hogy a munkahelyi környezetből és a munkavégzésből adódó egészségkárosító kockázatok feltárásakor kötelezően legyen jelen a szakszervezetek képviselője is a munkáltató, a foglalkozás-egészségügyi szakorvos és a munkabiztonsági szakember mellett.

    Kérik, hogy a foglalkozás-egészségügyi megbízás vagy pályáztatás esetén az elbírálásnál ne a „kialkudott” ár, hanem a szakmai kritériumok megléte vagy hiánya legyen a verseny tárgya.

    Javasolja a szakszervezet a munkavállalók kötelező tájékoztatását és oktatását a munkahelyi egészségkárosító kockázatokról, hogy a dolgozók tudatosan működhessenek közre egészségük megőrzésében.

    A petícióban hangsúlyozzák azt is: a férfiak és a nők is 40 év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba, ugyanakkor a 40 év alatt azonos munkáért azonos bér járjon.

    Az egyenlő bért a hazai és a nemzetközi jog is megköveteli, a gyakorlatban mégis 20 százalék feletti általános eltérés van a bérezésben a férfiak javára, míg a felsővezetőknél ez a 30 százalékot is meghaladja - hangsúlyozta Palkovics Imre.

    A Munkástanácsok szerint meg kell teremteni a nemek közötti kereseti különbség ellenőrzésének szabályozási és szervezeti alapjait. Létre kell hozni egy, a kormányzat és a szakszervezet képviselőiből álló bizottságot, amelynek feladata a nemek közötti kereseti különbség megszüntetésének támogatása, végrehajtása, illetve a panaszok kivizsgálása.

    A Munkástanácsok elnöke kifejtette: a munkavállalói támogatással megerősítve kívánnak tárgyalásokat kezdeni az arra jogosult fórumokon.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Munkástanácsok támogatja az esélyegyenlőséget a nyugdíjazásban, de javasolja a bérezésben is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector