Startlaphoz Csatlakozz!

Elkerülhetetlen nyugdíj-boom

Nem vagyunk az EU öregjei, de fiataljai sem

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 21. kedd, 17:31

Bár mostanában egyre többen beszélnek az elkerülhetetlen nyugdíj-boomról, uniós összevetésben hazánk egyáltalán nincs rossz helyzetben. Ennek azonban megvan a maga oka, aminek viszont egyáltalán nem örülhetünk – írja az mfor.hu.

  Magyarországon a 65 év felettiek aránya a teljes lakosságon belül 17,5 százalék, amely egy százalékponttal alacsonyabb az unió 18,5 százalékos arányánál. Sőt, ha a 10 évvel korábbi 2004-es adathoz viszonyítjuk a tavalyit, akkor a növekedés 2 százalékpontos szemben az unió 2,1-es emelkedésével.
 


  Ezt az adatot egy másik megvilágításból nézve azonban nem lehetünk nagyon elégedettek. Magyarországon ugyanis nagyon alacsony a várható életkor uniós összevetésben: 75,8 év a 80,6-tal szemben (2013-as adat). Ennél csak a bolgárok, a lettek, a litvánok és a románok élnek rövidebb ideig. Vagyis ha innen nézzük, akkor a 65 év felettiek arány könnyen lehetne akár az EU-s átlagnál is nagyobb. 
 
  A 14 alattiak arányát tekintve már rosszabbul állunk az uniós átlagnál, az ugyanis 14,4 százalék itthon, szemben a közösségi 15,6 százalékos átlaggal. 2004-hez képest a hazai arány 1,5 százalékponttal romlott, míg az unióban „csak” 0,8-cal. Ráadásul ez a 14,4 százalék az 5. legalacsonyabb az unión belül, az egyáltalán nem szívderítő helyezésünk nem is annyira meglepő, hiszen hazánkban az egyre alacsonyabb születésszám okoz problémákat. A mutató vizsgálatára egyébként érdemes lesz néhány év múlva visszatérni, hiszen a kormány több gyermekvállalást ösztönző intézkedéssel próbál javítani az elmúlt évtizedek rossz tendenciáján. 
 


  A 15 és 64 év közötti korosztály aránya nálunk 68 százalék, míg az EU-ban 65,8. 10 év alatt Magyarországon 0,6 százalékpontos volt a csökkenés, míg az EU-ban 1,4.
 
  A tagállamok között Olaszországban a legmagasabb a 65 év felettiek aránya 21,4 százalék és Írországban a legalacsonyabb 12,6. Az írek – nem meglepő módon – a legmagasabb aránnyal büszkélkedhetnek a 14 alattiak tekintetében (22 százalék), a legalacsonyabb számot pedig a németeknél mérte az Eurostat 13,1 százalékot.

Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem vagyunk az EU öregjei, de fiataljai sem.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector