Startlaphoz Csatlakozz!

NGM: a kormány stratégiai partnernek tekinti a kis- és középvállalkozásokat

A magyar munkavállalók háromnegyed részét a kkv-k foglalkoztatják

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 24. péntek, 17:20

A kormány stratégiai partnernek tekinti a kis- és középvállalkozásokat, ennek jeleként 2011 óta több adózási könnyítésben részesültek, az 500 millió forintos éves árbevételig érvényes 10 százalékos adókulccsal az Európai Unióban Bulgária után Magyarországon a legkedvezőbb a társasági adózás mértéke - mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten a tárca sajtótájékoztatóján.

    Pankucsi Zoltán kiemelte: a tárca legutóbbi számításai szerint a magyarországi vállalkozások a 10 százalékos társasági adókulccsal 2010-től 2014 végéig több mint 700 milliárd forintot nyertek.

    Emellett a munkahelyvédelmi akció révén a kormány 2015 májusáig 276 milliárd forintot hagyott több mint 100 vállalkozásnál, és ezzel mintegy 830 ezer ember foglalkoztatását segítette részben új munkahelyek megteremtésével - hangsúlyozta az NGM helyettes államtitkára.

    Pankucsi Zoltán elmondta: a kis- és középvállalati szektor igen fontos szerepet játszik a hazai gazdaságban, a magyar munkavállalók háromnegyed részét a kkv-k foglalkoztatják, és a magyaroszági GDP több mint 50 százalékát a kis- és középvállalkozások állítják elő.

    A helyettes államtitkár rámutatott: a kormány főleg három területen támogatja a kkv-kat, így az adóterheik csökkentésével, az adminisztrációjuk mérséklésével, és a finanszírozásuk segítésével.

    Kiemelte: az elmúlt években a kormány 10 kisadót eltörölt, ezzel könnyítve a kkv-k adózási, és egyúttal adminisztrációs terheit is. A legkisebb vállalkozások számára lehetővé tette az úgynevezett pénzforgalmi elszámolású adózás választását, ez azt jelenti, hogy az állam nem szedi be a kkv-ktől az általános forgalmi adót, míg azok nem kapják meg partnervállalkozásuktól.

    A helyettes államtitkár fontos lépésnek nevezte a kisadózók tételes adójának, a katá-nak, illetve a kisvállalkozói adónak a bevezetését, ami számos egyéb adónemet kiváltott. Ha a kisválallkozó a katá-t választja, akkor gyakorlatilag 50 ezer forint befizetésével mentesül minden köztehertől - említette meg a helyettes államtitkár, hozzátéve, a két új kisadót 120 ezer vállalkozás választotta.

    Pankucsi Zoltán arról is szólt, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat segíti majd az is, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban a kormány az EU-s fejlesztési pénzek 60 százalékát fordítja közvetlenül gazdaságfejlesztési célok megvalósítására.

    Az államtitkár hozzáfűzte: az újonnan bevezetett növekedési adóhitel lehetőségével az NGM számításai szerint mintegy 20 ezer vállalkozás tud majd élni, ezt a kiscégek tudják igénybe venni, amelyek az adózás előtti nyereségüket egyik évről a másikra képesek ötszörösével megnövelni.

    Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy készül az adóhivatal működésének új keretrendszere, de kitért azelől a kérdés elől, mint az a sajtóban már találgatásként megjelent, hogy esetleg ő lenne a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  új elnöke.

    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentéséről, miszerint a kormány kész a deviza-autóhitelesek megsegítésére, annyit közölt Pankucsi Zoltán, hogy megkezdődött a gondolkodás a devizaalapú autóhitelesek helyzetének rendezéséről, megoldásáról.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar munkavállalók háromnegyed részét a kkv-k foglalkoztatják.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector