Startlaphoz Csatlakozz!

Az első érintett évfolyam határideje idén nyáron jár le

Százezreket fizethetnek vissza a nyelvvizsga nélkül végzők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 28. kedd, 10:36

A tandíjuk felét kifizethetik az államnak azok a hallgatók, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát. Az első érintett évfolyam határideje idén nyáron jár le, az állam több százezer forintot követelhet a nyelvvizsga nélküli végzettektől – olvasható a szoljon.hu oldalán.
 
  – A Szolnoki Főiskolán az alapképzéses hallgatóink számára még nem telt el a 7+3,5, vagyis 11 félév, így ők nem érintettek – tudtuk meg Dr. Kóródi Mártától, a Szolnoki Főiskola Oktatási és Tudományos Rektorhelyettesétől. – Viszont a felsőfokú szakképzésben (szakmenedzser, szakügyintéző) résztvevők 4+2, vagyis 6 féléve letelt, így, akik nem szerezték meg a végzettséget, ők megkapták az értesítéseket az Oktatási Hivataltól a visszafizetésről az elmúlt hetekben – tájékoztatott Dr. Kóródi Márta.

  A nyelvvizsgahiány már régóta gond a magyar felsőoktatásban. A Szolnoki Főiskolán idén 176 fő tett záróvizsgát, ebből csak 70 hallgató vehette át az oklevelet. A többiek, nyelvvizsga hiányában záróvizsga-igazolást kaptak.
 
   – Általában elmondható, hogy a sikeres nyelvvizsga arány és az átadandó diplomák aránya még mindig nagyon rossz – árulta el Dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora. – Ötven százalék körül mozog azon hallgatói létszám, aki diplomát vehet át. Ehhez azért két dolgot hozzáfűznék. A közgazdász képzési területen két nagyon kemény nyelvi igényű szakunk van. A nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás, melyekhez két középfokú, szakmailag bővített nyelvvizsgát kell tenni a hallgatóknak. A másik pedig, hogy érdekes szituációk alakulnak ki. Akinek át lehet, átadjuk a diplomát, majd 10-15% -os az aránya azoknak, akiknek három hét múlva ugyancsak át tudjuk adni a keménykötésű diplomát. Ők azok, akik kicsit kicsúsznak az időből. Sőt vannak, akik évek múltán jönnek be és veszik át a diplomát. Így elmondható, hogy a diplomakiadás a Szolnoki Főiskolán folyamatos. A hallgatók nem felejtik el, nem mondanak le róla. Ami érthető is, hisz a közigazgatásban, közalkalmazotti státuszban akár 50-60 ezer forintos kezdőfizetés különbség is lehet – tudtuk meg.
 
  A jogszabály előírása egyértelmű, a képzési követelménynek eleget kell tegyen az a fiatal, aki államilag finanszírozott képzésben vesz részt, hiszen arra vállalkozott, hogy a képzést elvégzi és a szükséges oklevelet meg fogja szerezni. Aki ezt nem teljesíti, az kvázi szerződésszegést követ el, mert nem hajtotta végre az állami elvárást.

  – A Szolnoki Főiskola esetében ez érdekesen alakul, hisz a 2012. évet követően, amikortól az állami finanszírozás visszaszorult, akkor a közgazdászképzések esetében jelentős csökkenés volt meg az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók esetében – folytatta Dr. Túróczi Imre. Az agrár-műszaki szakokon növekedett a felvett hallgatók száma, ők azok, akiket ez a fajta kötelezettség inkább terhel.

  Mi lehet az oka annak, hogy nem tudják időben megszerezni a diplomához szükséges nyelvvizsgát a fiatalok? – kérdeztük.

  – Egyrészt mindenki azt mondja, hogy a nyelvoktatás nem a felsőoktatás feladata – szögezte le a rektor. – Valóban nem. Ez már addigra, mire ide kerül az ember, ki kellene, hogy alakuljon. A felsőoktatásnak pedig szaknyelveket kellene oktatnia, valamint szinten tartani a már meglévő tudást. Másrészt a fiatalok szeretik halogatni a nyelvvizsgával kapcsolatos teendőket, így kicsúsznak az időből. Azt gondolom, egyértelműen az elodázáson buknak el. De hamarosan erre nem lesz esély, hisz nemsokára életbe lép az a szabály, miszerint csak nyelvvizsgával lehet felvételizni a felsőoktatási intézménybe – nyilatkozta dr. Túróczi Imre.

Forrás: szoljon.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Százezreket fizethetnek vissza a nyelvvizsga nélkül végzők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector