Startlaphoz Csatlakozz!

Kinek könnyű a nyári álláskeresés?

Piacképes és keresett szakmák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 28. kedd, 11:43

 Ugyan nyáron valamelyest lassul a munkaerő-felvétel, akadnak, akik után most is két kézzel kapkodnak a munkaadók. Megesik, hogy valaki reggel 9-re sokadik állásajánlatát kapja telefonon. Kik a legkapósabbak a munkaerőpiacon? – olvasható a monster.hu oldalán.

  „Ó, sajnos későn hívtak. Ez ma már a hatodik állásajánlat, amivel megkerestek”-mondta a személyzeti tanácsadó cég telefonhívására válaszolva egy gépészmérnök a napokban. Az ominózus telefonhívás idején épp csak elmúlt reggel 9 óra...

  Piacképes és keresett szakmában tehát nyáron sincs uborkaszezon, sőt! Igaz, a szabadságolások miatt időnként nőhet egy picit a toborzás-kiválasztás hossza: de tétlenségről, leállásról szó sem lehet.

Mérnök, mérnök, mérnök!

  Kérdésünkre mindezt Katona Izabella, a Human Matrix személyzeti tanácsadó ügyvezetője is csak megerősíteni tudta. „A szellemi munkaerőt tekintve pillanatnyilag mérnökökre, míg a fizikai munkaerőt tekintve a betanított, operátori munkát végzőkre van leginkább szüksége a cégeknek. Mérnökökből továbbra is nagy a kereslet a gépész-, a villamos-, a minőségbiztosítási, a karbantartó és a folyamatmérnökökre.” A mérnökhiány egyébként akkora, hogy a cégek szinte azonnal lecsapnak a hozzájuk továbbított, mérnöki CV-kre. Ha ugyanis késlekednek, hamar elúszhat az ígéretesnek tűnő jelölt interjúztatásának lehetősége.
 
  „Előfordul, hogy amíg a cégek egy-két hetes gondolkodási idővel tanakodnak a lehetséges jelöltről, addig időközben egy másik már le is csapott rá és a mérnök is kapva kapott az ajánlatán”-jegyzi meg, hozzátéve, hogy ez gyakoribb, mint a cégek és az álláskeresők hinnék. A mérnökbérek tekintetében viszont elég nagy a szórás: nyelvtudástól, szakmai tapasztalattól függően havi bruttó 180-400 ezer forintos fizetésekre számíthatnak.

  A mérnökökre, de még a fizikai munkavállalókra egyébként továbbra is ígéretes szakmai jövő vár a szombathelyi székhelyű cég vezetője szerint. A térségben lévő, három nagyobb multinacionális vállalat ugyanis várhatóan 800-1000 fő felvételét tervezi a következő fél évben. Úgyhogy bátran lehet csinosítgatni a CV-ket.

A magas szintű nyelvtudás mág mindig álláshoz segít

  „Az elmúlt pár évben régesrég lecsengett az a trend, hogy a nyári időszak a piaci üresjáratokról kell, hogy szóljon. A legkeresettebbek - így a mérnökök, az IT-sok és az üzleti szolgáltató központokban (ssc/bsc-k) rendkívül keresett, két idegen nyelven is magabiztosan kommunikáló ügyfélszolgálatosok most is hamar elkelnek a piacon. Az üzleti szolgáltató központokba - ahol külföldi cégek HR-es, IT-s és logisztikai ügyfélszolgálatát látják el - keresett munkatársakból jelenleg is akkora a hiány, hogy kis túlzással élve: gyakorlatilag bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben mennyiségben vennék fel őket a cégek” - mondta el Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője. Tőlük jellemzően az angol és ezen felül még legalább egy idegen nyelv magabiztos ismeretét várják a munkáltatók. Ugyanakkor tévhit, hogy ezekben a munkakörökben az angoltudás az elsődleges szempont.

Bruttó 300 ezer forint szolgáltató központban

  „Első nyelvként mindenképp alapkövetelmény, de a szolgáltató központokban inkább a vállalati kommunikáció nyelve. A cégek számára sokkal fontosabb, hogy annak az országnak a nyelvéből legyen a jelölt igazán profi, amelynek az ügyintézéseit majd végzi vagy amely fogyasztóitól érkező hívásokat fogad idegen nyelven. Anyanyelvi szintű vagy legalábbis felsőfokú német, norvég, dán vagy spanyol, esetleg olasztudással még nyáron is akár egy-két hét alatt lehet munkát találni.” És hogy mennyit lehet mindezzel keresni? Legalább havi bruttó 200-300 ezer forintot. De maguk a cégek is versenyben vannak a jó jelöltekért: hiszen a területre jellemző fluktuáció miatt akár 10-30 ezer forintos vagy annál is alacsonyabb bérkülönbséget észlelve is hamar munkahelyet váltanak a kapós ügyfélszolgálatosok. Ezt pedig tényleg nem befolyásolja, hogy kánikulában vagy épp a zúzmarás téli időszakban zajlik az álláskeresés.

Forrás: monster.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Piacképes és keresett szakmák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector