Startlaphoz Csatlakozz!

A többség számára 34,5 százalékos az adó

A legversenyképesebbnek hirdetett adórendszer a legmagasabb kulccsal adóztatja a minimálbért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 28. kedd, 18:56

Nem mutatott újdonságot, mégis megdöbbentő hatású ábrát tett közzé az OECD a foglalkoztatottakról szóló friss felmérésében. A kormány által legversenyképesebbnek hirdetett adórendszer a legmagasabb kulccsal adóztatja a minimálbért – az adat 2013-as, de a trend nem változott, nem is fog – írja a Népszabadság.

  A kormány előszeretettel hangoztatja az alacsony szja-kulcsot, amely jövőre 16-ról 15 százalékra csökken, ám azt nem teszi hozzá, hogy emellett 17 százalékos egyéni járulékot és 1,5 százalékos munkavállalói járulékot is fizetni kell. Így a munkavállalói bérteher 34,5 százalék, ami egyébként nem extrém magas az unióban.
 
  Érdemes azonban azt is hozzátenni, hogy a minimálbért a legtöbb államban valahogyan támogatják – jellemzően a progresszív adóztatás révén, vagyis a legalacsonyabb bérek nulla vagy az átlag alatti kulccsal adóznak. Igaz, a magasabb bérekre jóval nagyobb terhelés is jut, mint az átlagjövedelemre. Ez még a szlovák egykulcsos rendszerben is így volt, azóta szomszédaink már visszatértek a progresszív adóztatáshoz.
 


  Magyarországon azonban az egykulcsos adó annyira vegytiszta lett, hogy nem alkalmaz semmilyen, a jövedelemszintekhez igazodó kedvezményt. Korábban volt ilyen, az adójóváírást azonban a Fidesz-kormány kivezette a rendszerből. Ez még önmagában nem volt baj, hiszen ez a rendszer hajlamosított a visszaélésekre, vagyis a jövedelmek éppen a minimálbérnél torpantak meg, nem nagyon érte meg kicsivel az adómentes szint felett keresni. Az adójóváírás ráadásul nagyon sokba is került, éves szinten nagyságrendileg 350 milliárd forintot vitt el.
 
  A kivezetése tehát nem feltétlenül ördögtől való, más kérdés azonban, hogy sehol a világon nem nagy divat ugyanakkora adóval sújtani a minimálbért – vagy a legalacsonyabb béreket –, mint az átlagot.
 
   Hozzá kell tenni azt is, hogy a családi adókedvezmény jelentősen át tudja írni ezt a táblázatot – bár más államokban is kétségtelenül vannak kedvezmények, amelyeket az összehasonlíthatóság kedvéért nem szoktak figyelembe venni. A minimálbért nézve egy gyerek mellett a terhelés 25 százalék alatt van, két gyerek mellett pedig 15 százalék. Három gyerek után pedig csak a 1,5 százalék munkavállalói járulékot kell megfizetni.
 
  Ez a lehetőség azonban csak valamivel több mint egymillió munkavállaló előtt áll nyitva, ennyien érvényesítik nagyságrendileg évente a kedvezményt, ez az szja-bevallók 25 százaléka. A többi hárommillió munkavállaló nem vagy alig tudja csökkenteni adóját – a többi kedvezmény elenyésző, érdemben nem csökkenti a terhelést –, így a többség számára valóban 34,5 százalék az adó.
 
  Azt ebből nem lehet automatikusan kiszámítani, hogy a minimálbéresek milyen arányban veszik igénybe a családi adókedvezményt, de ha a nagyjából egymillióra tehető minimálbér alatt kereső esetében is 25 százalékra tesszük a gyerekesek arányát, akkor 750 ezren vannak kitéve a legnagyobb adóterhelésnek.

Forrás: Népszabadág

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legversenyképesebbnek hirdetett adórendszer a legmagasabb kulccsal adóztatja a minimálbért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector