Startlaphoz Csatlakozz!

A hegesztőket elkapkodják

Mennyivel keresnek többet a diplomások a hajdú-bihari munkaerőpiacon?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 29. szerda, 09:37

A hegesztőket egyszerűen elkapkodják, a diplomával rendelkezők ugyanakkor a szakmunkások bérének többszörösét kapják – írja a dehir.hu.

  A diploma egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon – többek között ezt a következtetést lehet levonni a „Frissdiplomások” című tanulmányból”. Az viszont már más kérdés, hogy a diplomával mennyire könnyű ma elhelyezkedni. Vajon egy jó szakmával, egy hiányszakmával elindított vállalkozás nem lehet-e jövedelmezőbb?
 
  Hajdú-Bihar megyében jelenleg 32 ezer álláskereső van, így 9,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Országos szinten ezzel a megye a középmezőnyben van – mondta el Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában Mező Barna a HBM-i Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Mező Barnától azt is megtudhattuk, hogy a regisztrált álláskeresők 15 százaléka pályakezdő. A szakember hozzátette, hogy ez a szám csökkenő tendenciát mutat, köszönhetően a tavaly októberben elindult az Ifjúsági Garancia Program, mely a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segíti.
 
 A programba regisztráló fiatalok képzésben vehetnek részt, aki pedig őket foglalkoztatja, az hónapokig támogatást kap, azaz neki nem kerül szinte semmibe a munkaerő ebben az időszakban. A főosztályvezető arról számolt be, hogy Hajdú-Bihar megyében több száz fiatal tudott elhelyezkedni a programnak köszönhetően.
 
 Mező Barna elmondta, a megyében is vannak hiányszakmák, nem tudnak például annyi hegesztőt képezni, amennyire igényt nyújtanak be a munkáltatók, egyszerűen „elkapkodják őket”. Hajdú-Biharban hiányszakmának számít a könyvkötő, a nyomdai gépész, az ápolói szakma is. A diplomások között az informatikai szakemberek, a mérnökök és gazdasági területeken végzettek tudnak leghamarabb elhelyezkedni.
 
 Mező Barnától megtudtuk 2014-ben 209 ezer forint volt az átlagbér a megyénkben, s nagyon nagyon a különbségek. Itt ki is ütközik, hogy mennyit számít egy diploma. Egy kubikus átlagbére 93 ezer forint volt, egy cukrászé 130, ugyanakkor a jogászoké már 370 ezer, a pénzügyi területen, a bankszektorban pedig 460 ezer forint. A munkaerőpiacon történő elhelyezkedést segíti az idegennyelvtudás és az informatikai ismeretek is.
 
 Az osztályvezető hozzátette, a tanítóknál, pedagógusoknál jelenleg még túlképzésről lehet beszélni, de ha a trendeket nem sikerül megfordítani vagy lelassítani, 5-8 év múlva „óriási pedagógushiány lesz az országban.” A szakember ennek kapcsán kiemelte, aki a pályaválasztásáról dönt, annak nem a jelent kell figyelembe vennie, hanem a jövőt, bár ezeket a társadalmi és gazdasági folyamatokat nehéz előre kiszámítani.
 
  Mező Barna azt is elmondta, a pályakezdő álláskeresők között 40 százalék a csak nyolc osztályt végzettek aránya.

Forrás: dehir.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mennyivel keresnek többet a diplomások a hajdú-bihari munkaerőpiacon? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector